Goudoogdaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goudoogdaas
Goudoogdaas
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Onderklasse: Pterygota
Superorde: Endopterygota
Orde: Diptera (Tweevleugeligen)
Onderorde: Brachycera
Superfamilie: Orthorrapha
Familie: Tabanidae (Dazen)
Geslacht: Chrysops
Soort
Chrysops relictus
Meigen, 1820
Afbeeldingen Goudoogdaas op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De goudoogdaas (Chrysops relictus) is een bijtende vlieg uit de familie dazen (Tabanidae).

Beschrijving[bewerken]

De vlieg wordt ongeveer 13 millimeter lang en is te herkennen aan de blauwgroene ogen die een mooie glans hebben en enkele kleine afstekende roodpaarse vlekjes. Het achterlijf lijkt enigszins op dat van een bij; geel met zwarte banden, en ook aan weerszijden van het verder zeer donkere borststuk komt de gele kleur terug. Aan de vleugels is echter goed te zien dat het geen bij is; de vleugelbasis is zwart en op iedere vleugelpunt zit een grote zwarte vlek. De vleugels kunnen niet op de rug over elkaar gevouwen worden.

Beet[bewerken]

De beet van de goudoogdaas is voelbaar, maar niet zo pijnlijk dat iedere beet wordt opgemerkt. Op de bijtplaats ontstaat na enkele uren tot dagen vaak een zwelling door een allergische reactie op de lichaamsvreemde stoffen die de daas inspuit om het stollen van het bloed tijdens het zuigen tegen te gaan. Het is geen steek met een angel maar een beet, want geen enkele vlieg heeft een angel zoals de vrouwtjes van sociale bijensoorten en sociale wespachtigen. De daas zuigt bloed nadat ze met haar vlijmscherpe monddelen een wond heeft gemaakt. Ook bijt de daas niet ter verdediging, maar om de eitjes te voorzien van proteïnen, dus alleen de vrouwtjes bijten net als bij muggen. De mannetjes leven van nectar. De vrouwtjes zijn te herkennen aan de gescheiden ogen, bij mannetjes zitten de ogen dicht tegen elkaar aan. Met name in vochtig weer is de daas actief, zoals voor een regenbui. Meestal steekt ze niet meteen zoals een mug, maar zoekt eerst een geschikt plekje.

Larve[bewerken]

De goudoogdaas leeft in heide-achtige gebieden, meestal in de buurt van zeer vochtige plaatsen. De larven leven namelijk in zeer vochtige omstandigheden in rottend plantenmateriaal. Ze eten de insectenlarven die daarop afkomen, en komen soms massaal voor. De larve lijkt op de ritnaald; een lang, weinig buigzaam, wormachtig lichaam, dat echter sterk gesegmenteerd is met knoop-achtige segmenten.

Galerij[bewerken]