Graf van de onbekende soldaat (Londen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het graf

Het graf van de onbekende soldaat (Engels: (Tomb of) The Unknown Warrior) is een nationaal Brits monument in de Westminster Abbey in Londen. In het graf liggen de overblijfselen van een onbekende soldaat die omkwam in de Eerste Wereldoorlog. Bij staatsbezoeken wordt vaak een krans bij het graf gelegd door het buitenlandse staatshoofd, waaronder de Amerikaanse presidenten Barack Obama in 2011 en Donald Trump in 2019.

Het graf bestaat uit een zwarte grafsteen van Belgisch marmer met daarop een inscriptie. De letters werden ingelegd met brons van omgesmolten oorlogsmunitie.

De inscriptie luidt:

BENEATH THIS STONE RESTS THE BODY

OF A BRITISH WARRIOR
UNKNOWN BY NAME OR RANK
BROUGHT FROM FRANCE TO LIE AMONG
THE MOST ILLUSTRIOUS OF THE LAND
AND BURIED HERE ON ARMISTICE DAY
11 NOV: 1920, IN THE PRESENCE OF
HIS MAJESTY KING GEORGE V
HIS MINISTERS OF STATE
THE CHIEFS OF HIS FORCES
AND A VAST CONCOURSE OF THE NATION
THUS ARE COMMEMORATED THE MANY
MULTITUDES WHO DURING THE GREAT
WAR OF 1914 – 1918 GAVE THE MOST THAT
MAN CAN GIVE LIFE ITSELF
FOR GOD
FOR KING AND COUNTRY
FOR LOVED ONES HOME AND EMPIRE
FOR THE SACRED CAUSE OF JUSTICE AND
THE FREEDOM OF THE WORLD
THEY BURIED HIM AMONG THE KINGS BECAUSE HE
HAD DONE GOOD TOWARD GOD AND TOWARD

HIS HOUSE

Rondom deze tekst staan vier teksten uit het Nieuwe Testament:

THE LORD KNOWETH THEM THAT ARE HIS

(boven de tekst, omgekeerd)

UNKNOWN AND YET WELL KNOWN, DYING AND BEHOLD WE LIVE

(zijkant rechts)

GREATER LOVE HATH NO MAN THAN THIS

(zijkant links)

IN CHRIST SHALL ALL BE MADE ALIVE

(onder de tekst)

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Eerste Wereldoorlog hebben diverse landen een monument opgericht met een graf van de onbekende soldaat. Op 11 november 1920 werden het graf van de onbekende soldaat in Londen, de Tombe du Soldat Inconnu in Parijs en de Tomb of the Unknown Soldier in Arlington ingewijd.

David Railton was tijdens de Eerste Wereldoorlog een Britse aalmoezenier aan het westelijk front. In 1916 zag hij een veldgraf met een eenvoudig houten kruis waarop de tekst An unknown British soldier stond. Na het einde van de oorlog zond hij een brief aan Herbert Ryle, de deken van Westminster Abbey, met het voorstel daar "tussen de koningen" een onbekende soldaat te begraven om de honderdduizenden gesneuvelden te representeren. Het voorstel werd gesteund door zowel de deken als premier Lloyd George.

Wagon waarin de onbekende soldaat naar Londen werd gebracht.

Generaal L.J. Wyatt, commandant van de Britse troepen in Frankrijk, koos uit vier kisten met ongeïdentificeerde slachtoffers een kist uit die naar Dover werd gebracht en vandaar met de trein naar Victoria Station in Londen. In aanwezigheid van de Britse koning George V werd de uitgekozen kist met groot ceremonieel in het schip van Westminster Abbey begraven. De deken schreef de inscriptie.

De onbekende soldaat in Londen kreeg op 17 oktober 1921 de Amerikaanse Medal of Honour uit handen van generaal John Pershing. De medaille hangt naast het graf. Op 11 november 1921 kreeg de Amerikaanse onbekende soldaat op de nationale begraafplaats Arlington het Victoria Cross.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het televisieprogramma 100 Greatest Britons kwam de onbekende soldaat op de 76e plaats in de lijst.
  • De grafsteen is de enige in Westminster Abbey waarop het verboden is te lopen.
  • Na koninklijke huwelijken in Westminster Abbey wordt het boeket van de bruid op het graf gelegd, een traditie die begon na het huwelijk van Elizabeth Bowes-Lyon met George VI op 26 april 1923.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tomb of the Unknown Warrior in Westminster Abbey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.