Grebbeberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannes (overleg | bijdragen) op 7 jul 2007 om 22:56. (interwiki fr:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grebbeberg vanuit het zuiden

De Grebbeberg in Rhenen is een 52 meter hoge heuvel op de Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal. Door zijn strategische ligging met zicht op de Nederrijn en op de Betuwe, is deze heuvel historisch van groot belang. Vanaf de 17e eeuw lag hier de Grebbelinie.

Inleiding

De Grebbeberg is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg in mei 1940. Hieraan herinnert de erebegraafplaats waar nu alleen Nederlandse militairen begraven liggen. Tevens is de Grebbeberg bekend omdat het Ouwehands Dierenpark hierop gelegen is.

Historie

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de Grebbeberg reeds 2000 v. Chr. fortificaties had. De ringwal met een droge gracht, de zogenaamde Heimenberg, stamt vermoedelijk uit de zevende eeuw na Christus en werd meerdere malen in ere hersteld. De oorspronkelijke functie is niet duidelijk; het kan om een verdedingswerk van de Friezen tegen de Franken gaan, maar ook andersom. Het is bekend dat Frederik V van de Palts op het plateau, de zogenaamde Koningstafel, jachtfeesten gehouden heeft.

Op de Grebbeberg hebben Nederlandse militairen in 1940 slag geleverd met de Duitse SS. Hieraan herinneren naast de erebegraafplaats restanten van fortificaties. Ook is er op de Grebbeberg een monument geplaatst waar ieder jaar op 4 mei de doden uit WOII kunnen worden herdacht.

Natuur

De Grebbeberg was beplant met wat van oorsprong eikehakhout was. Aangezien het deze bestemming verloren heeft, heeft het zich tot een eikenbos ontwikkeld. In 2002 is de Grebbeberg verbonden met het natuurgebied Blauwe Kamer waardoor de daar voorkomende Koniks en Galloways meewerken aan een natuurontwikkelend gebied.

Externe informatie