Grielen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Japiot (overleg | bijdragen) op 25 dec 2015 om 13:37. (link van dp naar juiste pagina, replaced: wormenwormen met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Grielen
Kaapse griel (Burhinus capensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie
Burhinidae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grielen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De grielen (Burhinidae) vormen een familie van vogels waarvan de griel (Burhinus oedicnemus) de bekendste soort is.

Kenmerken

De meeste grielen zijn beschuttend bruin, grijs en geelachtig, met brede strepen bezijden de kop. Het voornaamste kenmerk zijn de grote ogen en de stevige snavel. Ook hebben ze lange, onbevederde poten en lange vleugels.

Leefwijze

Hun voedsel bestaat uit grote insecten, kleine reptielen, amfibieën, schaaldieren, weekdieren, wormen, nestvogels en kleine zoogdieren.

Verspreiding en leefgebied

Hoewel de vogel behoort tot de steltloperachtigen die zich meestal ophouden in waterrijke gebieden, hebben de grielen een voorkeur voor halfwoestijnen en andere droge gebieden met een tropisch klimaat, maar ook twee soorten in meer gematigde klimaatgebieden in Europa en Australië.

Taxonomie

Uit moleculair genetisch onderzoek sinds 2003 aan de fylogenie van de steltloperachtigen blijkt dat de grielen, samen met de Magelhaenplevier en de ijshoenders (Chionididae) een eigen clade vormen binnen de orde Charadriiformes.[1]

De familie telt 10 soorten. Het geslacht Esacus is afgesplitst van het geslacht Burhinus omdat ze opvallende verschillen vertonen zoals onder andere een lange, dikke snavel en een markant zwartwitpatroon.[2]

Afbeeldingen