Grijze glasvleugelwants

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grijze glasvleugelwants
Grijze glasvleugelwants (Stictopleurus punctatonervosus):
Grijze glasvleugelwants (Stictopleurus punctatonervosus):
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Rhopalidae (Glasvleugelwantsen)
Geslacht:Stictopleurus
Soort
Stictopleurus punctatonervosus
(Goeze, 1778)
Afbeeldingen Grijze glasvleugelwants op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grijze glasvleugelwants op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De grijze glasvleugelwants (Stictopleurus punctatonervosus) is een wants uit de familie glasvleugelwantsen (Rhopalidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann August Ephraim Goeze in 1778.

Uiterlijk[bewerken]

De grijze glasvleugelwants is grijsbruin tot zwartbruin. Het achterlichaam is vaak groenachtig. Net als bij de meeste andere wantsen uit de familie is van het hemi-elytrum (de deels verharde voorvleugel) het corium (het middelste deel van de voorvleugel) transparant. De lengte is 7 – 8,5 mm.

Hij lijkt heel veel op de brilglasvleugelwants (Stictopleurus punctatonervosus). Vooral de wat minder duidelijk getekende wantsen zijn bijna niet uitelkaar te houden. Verschillen zijn:

 • Brilglasvleugelwants (Stictopleurus abutilon) :
  • Altijd bruinig.
  • Het halsschild is iets zwakker en iets minder regelmatig bestippeld (gepunteerd). Aan de bovenkant is het halsschild wat sterker bestippeld.
  • De tekening aan de bovenkant van het halsschild bestaat uit twee gesloten cirkeltjes. Er loopt een vaag bandje tussen de twee cirkeltjes. Dat bandje is in het midden onderbroken. Het lijkt op een brilletje.
 • Grijze glasvleugelwants (Stictopleurus punctatonervosus):
  • Wat meer grijzig bruin, vaak donkerder.
  • Het halsschild is geheel en regelmatig bestippeld.
  • De tekening aan de bovenkant van het halsschild bestaat uit twee aan de bovenkant niet gesloten cirkeltjes. Er loopt een vaag bandje tussen de twee halve cirkeltjes. Dat bandje is in het midden onderbroken. Het lijkt op een brilletje.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De grijze glasvleugelwants komt voor in het Palearctisch gebied, in Europa van het zuidelijk deel van Scandinavië tot in het noordelijk deel van het Middellandse Zeegebied en naar het oosten tot in Siberië en Centraal-Azië. Hij heeft een voorkeur voor droge tot warme, open leefgebieden en zijn vaak te vinden op braakliggend terrein of wegbermen. Ze leven in de kruidlaag.

Leefwijze[bewerken]

De grijze glasvleugelwants leeft fytofaag op planten uit de composietenfamilie (Asteracea) en zuigt vooral op de zaden. De soort overwintert als imago en kan eind april worden waargenomen na de winterslaap. Paringen zijn er in mei. In Nederland is er één generatie. In zuidlijker gelegen landen kunnen twee generaties worden gevormd.

Externe links[bewerken]