Naar inhoud springen

Reuteria marqueti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bj.schoenmakers (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2020 om 03:12. (Bj.schoenmakers heeft pagina Reuteria marqueti hernoemd naar Groenblauwgevlekte blindwants)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Reuteria marqueti
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Reuteria
Puton, 1875
Soort
Reuteria marqueti
Puton, 1875
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuteria marqueti op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De groenblauwgevlekte blindwants (Reuteria marqueti) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Auguste Puton in 1875.

Uiterlijk

De langwerpig ovale blindwants is, als volwassen dier, altijd macropteer (langvleugelig) en kan 4.5 tot 5 mm lang worden. De groenwitte wants met smaragdgroene vlekken is bedekt met witte haartjes. Het halsschild is witgrijs, het scutellum en de voorvleugels zijn groenwit Het kleurloos doorzichtige deel van de voorvleugels heeft groene aders die aan de buitenkant een zwart randje hebben. De punt van het uiteinde van het hoornachtige gedeelte van de voorvleugels is zwart. De pootjes zijn wit, de dijen lichtgroen. De antennes zijn geelwit, het eerste segment heeft een zwarte streep aan de zijkant.

Leefwijze

Er is één generatie per jaar en de soort overleeft de winter als eitje. De volwassen wantsen worden van juli tot september waargenomen en leven op diverse loofbomen zoals hazelaar (Corylus avellana), linde (Tilia), iep (Ulmus) en es (Fraxinus).

Leefgebied

De soort is voor het eerst in 1987 in Nederland gezien en is nog zeer zeldzaam. De verspreiding is Palearctisch, voornamelijk richting het Midden-Oosten.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: