Groene vleesvlieg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Iemand vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Lucilia sericata, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Groene vleesvlieg
Groene vleesvlieg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam: Hexapoda (Zespotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Diptera (Tweevleugeligen)
Familie: Calliphoridae (Bromvliegen)
Geslacht: Phaenicia
Soort
Phaenicia sericata
Meigen, 1826
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De groene vleesvlieg (Phaenicia sericata; syn.: Lucilia sericata) is een algemeen voorkomende vlieg uit de familie der bromvliegen (Calliphoridae).

De vlieg kan tussen de 10 en 14 mm lang worden, en is te herkennen aan de metaalachtige blauwgroene of gouden kleuring met zwarte noteringen op de rug. Verwarring met de boter- of vuurvlieg komt veel voor.

De groene vleesvlieg leeft vooral als larve (made) van vlees van levende dieren, en is berucht in de veehouderij omdat onder andere schapen levend worden opgegeten (Myiasis). Andere soorten vleesvliegen zetten de eitjes af op andere dieren of de maden leven van mest, zoals de groene keizersvlieg (Lucilia caesar). De soort Lucilia bufonivora zet de eitjes af in de neusgaten van levende padden, waarna de larven eerst de kop van binnenuit consumeren met de dood tot gevolg. Vervolgens wordt het kadaver verder uitgehold.

Een groene vleesvlieg