Grof goudkorrelmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grof goudkorrelmos
Grof goudkorrelmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermos)
Klasse:Marchantiopsida
Onderklasse:Jungermanniidae
Orde:Metzgeriales
Familie:Fossombroniaceae
Geslacht:Fossombronia
Soort
Fossombronia foveolata
Lindb. (1874)
Grof goudkorrelmos met zwarte sporenkapsels
Synoniemen

Fossombronia dumortieri
Fossombronia zeyheri

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het grof goudkorrelmos (Fossombronia foveolata) is een levermos uit de familie Fossombroniaceae. Het komt voor op tijdelijk kaal gemaakte bodems of periodiek drooggevallen oevers. De naam van de soort werd in 1874 gepubliceerd door de Zweedse bryoloog Sextus Otto Lindberg.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het grof goudkorrelmos vormt liggende vlezige stengels of lijkt op 'sla-kropjes' met gegolfde en kroezige bladeren. Afhankelijk van de ontwikkeling van de rest van de vegetatie kunnen dichte matjes ontstaan die het enkele jaren uithouden tot de vegetatie zich sluit. De rhizoïden groeien over de hele lengte van de stengel en zijn intens paars.

In de zomer vormen zich sporenkapsels. De sporen zijn bruin tot donkerbruin en geornamenteerd met gesloten veldjes. De sporenmaat is 38-54 µm. In Nederland komen in totaal vijf goudkorrelmossen voor en is een zekere determinatie alleen mogelijk na analyse van rijpe sporen.

Habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De groeiplaatsen kunnen zuur vochtig mineraal zand of zandige leem betreffen, maar meestal is de bodem wat venig, zoals langs vennetjes of op plagplekken op vochtige hei en in venen. Ook groeit het grof goudkorrelmos wel op droogvallend bladafval van poelen met venig water. Fossombronia foveolata kan niet goed tegen beschaduwing en kwijnt dan weg.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is inheems in Europa en Noord-Amerika. In Nederland komt het vrij zeldzaam voor. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]