Area 51

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Groom Lake)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Area 51 (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Area 51.
Satellietfoto van Area 51 op 28 augustus 1968
Het Nellis Air Force Base Complex, met de Nellis Air Force Range, de Nevada Test Site (Nevada National Security Site) en het daartussen gelegen Area 51, dit alles ten noordwesten van de Nellis Air Force Base

Area 51, officieel The Groom Lake Test Site genaamd, volgens de Central Intelligence Agency (CIA) zijn Homey Airport (ICAO-code: KXTA) en Groom Lake de correcte namen voor het gebied,[1][2] is een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht gelegen bij de westgrens van Lincoln County (Nevada), in de Nevadawoestijn ten noorden van Las Vegas. De basis wordt streng bewaakt en is voor buitenstaanders niet toegankelijk. Ook in Amerikaanse staten als Utah, Ohio en Colorado liggen aanverwanten van deze Amerikaanse luchtmachtbasis.

Area 51 is een onderdeel van de Nevada Test and Training Range en ligt ruim binnen het Nellis Air Force Base Complex, waar ook de Nevada National Security Site onderdeel van is. Daardoor ligt het diep in een gebied dat al beveiligd is.

Naam en geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Area 51 werd gebouwd in 1955 als een testgebied voor het pas ontwikkelde spionagevliegtuig U-2. Dit vliegtuig werd onder andere ingezet boven de Sovjet-Unie. Vanuit dit vliegtuig werden op grote hoogte foto's gemaakt. Maar het neerhalen van één U-2 (met piloot Gary Powers) deed de Amerikanen beseffen dat het niet meer verantwoord was om deze vluchten in het Russische luchtruim voort te zetten.

Vanaf 1955 werd Area 51 voortdurend uitgebreid en gebruikt voor de ontwikkeling van verschillende Black Projects. Black Projects bestonden uit het ontwikkelen en testen van nieuwe geavanceerde militaire vliegtuigen, zoals de SR-71 "Blackbird", de lichte stealthbommenwerper F-117 Nighthawk en de stealthbommenwerper B-2. Ook worden er onbemande vliegtuigen op Area 51 getest.

De basis is ook gebruikt om geheime militaire projecten en hardware (zoals satellietonderdelen) te begraven. Hierdoor wilde men voorkomen dat deze projecten zouden uitlekken.[3] Er wordt gewag gemaakt van ingangen naar onder de grond gelegen gebieden die op satellietfoto's te zien zijn. Op de basis zijn tevens diverse onderdelen voor de ruimtevaart getest, zoals maanlanders en zuurstofsystemen voor astronauten.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 augustus 2013 gaf de CIA geheime documenten vrij waarin de basis als Area 51 wordt beschreven. In de documenten wordt onder meer beschreven dat de basis werd gebruikt voor testvluchten en de ontwikkeling van het U-2-spionagevliegtuig. Volgens kenners bevatten de documenten weinig nieuwe informatie, maar was het wel voor het eerst dat in officiële papieren de naam Area 51 werd genoemd.[4]

Legale benadering[bewerken | brontekst bewerken]

De grenspunten tot waar men Area 51 mag benaderen, en waar borden staan dat men beslist niet verder mag, zijn aan de noordoostzijde in Lincoln County de Area 51 Back Gate aan de Back Gate Road, een zijweg van Nevada State Route 375 (ook Extraterrestrial Highway genoemd), en de Area 51 Main Gate aan de Groom Lake Road, ook een zijweg van Nevada State Route 375.[5] Een grenspunt aan de zuidzijde is ten zuiden van Mercury in Nye County, aan de Mercury Road (ook Mercury Highway genoemd), een aftakking van U.S. Route 95; bij het grenspunt, niet ver van de aftakking, begint de Nevada National Security Site.

Deels zijn er bij de grenspunten geen hekken of slagbomen, alleen borden, maar dat neemt niet weg dat het illegaal passeren ervan door de autoriteiten zeer serieus genomen wordt.

Bij verwachte drukte of onregelmatigheden zoals hieronder genoemd zijn de grenspunten mogelijk niet bereikbaar, doordat men al eerder wordt tegengehouden.

Bestormingsgrap, feesten en ongeautoriseerd benaderen[bewerken | brontekst bewerken]

"Storm Area 51, They Can't Stop All of Us" was een als grap bedoelde oproep van Matty Roberts om Area 51 op 20 september 2019 te bestormen. Later heeft hij benadrukt dat dit een grap was en dat het gevaarlijk zou zijn dit echt te proberen. Met medewerking van Roberts werd ter vervanging een feest georganiseerd in Rachel, Lincoln County, ten noorden van het niet toegankelijke gebied. Omdat bij een grote opkomst ook dit gevaar zou opleveren, door onvoldoende voorzieningen, raadde Roberts alsnog af naar dit feest te komen (dat de medeorganisator Connie West tegen Roberts' zin liet doorgaan) en werkte hij mee aan een alternatief feest in Las Vegas.[6]

Omdat door een en ander Area 51 in de belangstelling stond, hebben twee Nederlandse youtubers (Govert Sweep en Ties Granzier) voor het maken van video's vanaf de Mercury Highway de Nevada National Security Site - verboden gebied ten zuiden van Area 51 - in Nye County vijf kilometer binnengereden, anderhalve week voor het bovengenoemde event. Ze zijn op 10 september 2019 gearresteerd en enkele dagen later op borgtocht vrijgelaten. Op 16 september zijn ze voor de rechter verschenen. Ze hebben in een plea agreement bekend dat ze verboden gebied hebben betreden (trespassing), maar een gevangenisstraf van een jaar voor de ernstiger samenzwering hiertoe werd voorwaardelijk gereduceerd, waardoor ze op 19 september 2019 vrijkwamen nadat ze elk een boete van € 2100 betaald hadden.[7][8][9] Ze hebben wel hun apparatuur teruggekregen, zij het deels beschadigd. Ze zeggen dat ze naar Mercury, waarvan ze dachten dat het een gewoon dorp was, op weg waren om daar mensen te interviewen, maar te nonchalant de verbodsborden negeerden langs de weg, bij de ingang van het verboden gebied. Ze reden gewoon door naar een militair controlepunt, waar ze verwachtten hoogstens te horen te krijgen dat ze terug moesten. Daar werden ze gearresteerd.[10]

Op 20 september 2019 waren er naast de feesten ook bijeenkomsten bij enkele ingangen van de Nevada Test and Training Range. Er waren enkele arrestaties wegens het betreden van verboden gebied, en nog enkele om andere redenen, maar verder verliep alles rustig.[11]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Area 51 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.