Groot-Mijdrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groot-Mijdrecht
Waterschap in Nederland
Hoekwater polderkaart - Groot Mijdrecht.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Utrecht
Coördinaten 52°12'57,200"NB, 4°54'14,101"OL
Oppervlakte 1959 ha  
Geschiedenis
Opgericht 1872
Opgeheven 1976
Opgegaan in De Proosdijlanden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Groot-Mijdrecht is een poldergebied en een voormalig waterschap in de Nederlandse provincie Utrecht bij de plaatsen Mijdrecht en Wilnis.

Waterbeheersing[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemaal Winkel reguleert het water in de polder. Het werd in 1960 gebouwd en is voorzien van elektromotoren en een dieselmotor die twee centrifugaalpompen met een totale capaciteit van 300 m3/min aandrijven. Het water wordt zo'n 5,5 meter opgevoerd en geloosd in de Waver, die de polder in het noorden begrensd. Voor 1960 stond op dezelfde plaats het stoomgemaal De Voogd.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

De polder Groot Mijdrecht Noord, circa 1000 hectare groot, bestaat uit een westelijk en oostelijke deel, gescheiden door de Hoofdweg. Dit noordelijke deel wordt in het oosten begrensd door de Vinkeveense Plassen en in het noorden door het natuurgebied Botshol. De west- en de zuidgrens worden respectievelijk gevormd door de Hoofdweg en de polder Groot Mijdrecht Zuid of Marickenland.

In 2012 bereikten het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Vereniging Natuurmonumenten, de bewonersdelegatie, de gemeente De Ronde Venen en de provincie Utrecht overeenstemming over de inrichting van het oostelijk deel van de polder als natuurgebied, de zogenaamde "Versoberde Veenribbenvariant". Met deze afspraak geldt voor het deel Groot Mijdrecht Noord-West geen natuuropgave meer. Het deel Groot Mijdrecht Noord-Oost is 404 hectare groot, inclusief Waverhoek, en maakt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]