Naar inhoud springen

Grote Moskee van Xi'an

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 20 jul 2017 om 07:21. (1 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.4.2))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
toegangspoort Grote Moskee Xi'an
Sjahada in kalligrafie bij de moskee
De ingang van de gebedszaal

De Grote Moskee van Xi'an (Chinees: 西安大清真寺) staat in de Chinese stad Xi'an in de provincie Shaanxi.

De stad Xi'an was een van de meest oostelijke steden op de Zijderoute. De moskee is een van de oudste en bekendste van China.

De bouw werd begonnen tijdens de Tang-dynastie, in het jaar 742. De moskee werd opgetrokken volgens de principes van de Chinese architectuur, namelijk verschillende hallen werden opeenvolgend achter elkaar gebouwd. De hallen dateren uit de 14e eeuw en zijn herhaaldelijk gerestaureerd.

Dezelfde bouwstijl vindt men terug in de keizerlijke architectuur onder meer in de Verboden Stad in Peking.

Ook Chinese boeddhistische tempels werden volgens datzelfde principe geconstrueerd evenals tempels gewijd aan het confucianisme.

Door deze specifieke Chinese bouwstijl lijkt de moskee van Xi'an niet op "standaardmoskeeën". Er zijn enkele Arabische versierselen.

Deze moskee wordt nog steeds door de plaatselijke moslims voor het gebed gebruikt. De dagelijks gebedsdiensten worden bij de ingang aangeduid met een uurwerk. Op een gewone dag zijn er ongeveer 500 gelovigen, op een vrijdag tot wel 2000 gelovigen.

Ze is ook een populaire toeristische attractie. De gebedsruimte die zich helemaal achteraan bevindt - in de laatste hal - is niet voor toeristen toegankelijk.

De minaret van de Grote Moskee van Xi'an

Zie ook

Zie de categorie Grote Moskee van Xi'an van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.