Grytviken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grytviken
Plaats in Zuid-Georgia Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
SG-Settlements.png
Coördinaten 54°16'36"ZB, 36°30'41"WL
Algemeen
Inwoners (2007) 2
Foto's
Grytviken Panorama.jpg
Panorama van Grytviken
Noorse kerk, Grytviken

Grytviken is een havenplaats op het eiland Zuid-Georgia. Het fungeert samen met het aangrenzende King Edward Point als bestuurlijk centrum van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden. Momenteel kennen deze eilanden en deze plaats geen permanente bewoning (voornamelijk wetenschappers). De naam Grytviken komt uit het Noors, en betekent Potbaai, naar de potten die gebruikt werden om levertraan te bereiden.

Geschiedenis[bewerken]

Men moet aan de Noorse Kapitein Carl Anton Larsen de stichting van Grytviken, op 16 november 1904, toerekenen. Hij had zich gevestigd op de randen van Zuid-Georgia die al door walvisjagers waren bezocht.

In april 1982 (Falklandoorlog) werd Grytviken Argentijns na afloop van een korte slag tegen de Britten. Echter, drie weken daarna hernamen de Britten hun positie in Grytviken. Het is de enige plaats op Zuid-Georgia en het wordt alleen maar bevolkt door wetenschappers.

Economie[bewerken]

De stad leefde voornamelijk van de industrie en de visvangst; vroeger van de walvisvaart. De haven van Grytviken werd in 1966 officieel gesloten, voornamelijk vanwege de walvisreservaten die grote walvisvaart niet mogelijk maken.

Bewoners[bewerken]

Hoewel er vroeger enkele walvisvaarders woonden, zijn er op dit moment enkel wetenschappers en er is een (kleine) militaire aanwezigheid. Van 1992-2006 woonden hier twee mensen: Tim en Pauline Carr, de enige mensen die permanente bewoners zijn geweest.