Grytviken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grytviken
Plaats in Zuid-Georgia Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
Grytviken (Zuid-Georgia)
Grytviken
Coördinaten 54° 17′ ZB, 36° 31′ WL
Algemeen
Inwoners (2007) 2
Foto's
Grytviken Panorama.jpg
Panorama van Grytviken
Noorse kerk, Grytviken

Grytviken is een havenplaats en voormalig walvisverwerkingsstation op het eiland Zuid-Georgia. Het fungeert samen met het aangrenzende King Edward Point als bestuurlijk centrum van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden. Het is de enige plaats op Zuid-Georgia. Momenteel[wanneer?] kennen deze eilanden en deze plaats geen permanente bewoning (voornamelijk wetenschappers).

Geschiedenis[bewerken]

De stichting van de nederzetting Grytviken, op 16 november 1904, wordt toegeschreven aan de Noorse Kapitein Carl Anton Larsen. Hij had zich gevestigd op de randen van Zuid-Georgia die al door walvisjagers waren bezocht. De naam 'Grytviken' is echter Zweeds en betekent 'Potbaai'. Deze naam werd twee jaar eerder gegeven door de Zweedse archeoloog en geoloog Johan Gunnar Andersson, naar de potten die gebruikt werden om levertraan te bereiden.

De beroemde poolonderzoeker Ernest Shackleton ligt begraven op de begraafplaats van Grytviken, evenals de herbegraven resten van zijn collega Frank Wild.

In april 1982 (Falklandoorlog) werd Grytviken Argentijns na afloop van een korte slag tegen de Britten. Echter, drie weken daarna hernamen de Britten hun positie in Grytviken.

Economie[bewerken]

De stad leefde voornamelijk van de industrie en de visvangst; vroeger van de walvisvaart. De haven van Grytviken werd in 1966 officieel gesloten, voornamelijk vanwege de walvisreservaten die grote walvisvaart niet mogelijk maken.

Bewoners[bewerken]

Hoewel er vroeger enkele walvisvaarders woonden, zijn er op dit moment[wanneer?] enkel wetenschappers en er is een (kleine) militaire aanwezigheid. Van 1992-2006 woonden hier twee mensen: Tim en Pauline Carr, de enige mensen die permanente bewoners zijn geweest.