Gustave Roth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gustave Roth
Gustave Roth
Algemene informatie
Gewichtsklasse weltergewicht
middengewicht
halfzwaargewicht
zwaargewicht
Lengte 173 cm
Nationaliteit Vlag van België België
Geboortedatum 12 maart 1909
Geboorteplaats Antwerpen
Geboorteland Vlag van België België
Overlijdensdatum 14 september 1982
Sport Boksen
Resultaten
Aantal gevechten 137
Overwinningen 113
Knockouts 25
Gelijk 12
Verloren 11
Portaal  Portaalicoon   Sport

Gustave "Staf" Roth (Antwerpen, 12 maart 190914 september 1982) was een Belgisch bokser. Hij werd in zijn carrière Europees kampioen bij de weltergewichten en wereldkampioen bij de halfzwaargewichten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Staf Roth werd geboren als Gustave Scillie, maar omdat zijn broer Henri Scillie al professioneel bokser was, moest hij een andere naam kiezen om onder te boksen. Hij koos voor de familienaam van zijn moeder, Roth.[1] Aanvankelijk was Roth een weltergewicht. In die gewichtsklasse veroverde hij op twintigjarige leeftijd de Europese titel, die hij twaalf keer met succes verdedigde. Later zou hij die titel nog één keer heroveren.

In 1936 werd hij wereldkampioen bij de halfzwaargewichten door de Duitser Adolf Witt op punten te verslaan. Daarmee is Roth een van de weinige Belgen die een wereldtitel van de International Boxing Union op zijn naam heeft staan.[2] Roth bleef actief als bokser tot in 1945.[3] Na zijn carrière gaf hij nog les in de opleiding tot leerkracht lichamelijke opvoeding aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Roth werd begraven op het Schoonselhof te Antwerpen maar zijn graf is intussen geruimd.[4]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]