Guy Gilbert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Guy Gilbert
Père Gilbert (2009)
Père Gilbert (2009)
Priester van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een priester
Geboren 12 september 1935
Plaats Rochefort-sur-Mer
Wijdingen
Priester 1965
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Guy (Père) Gilbert (Rochefort-sur-Mer, 12 september 1935) is een Frans rooms-katholiek priester en docent.

Gilbert volgde zijn opleiding tot 1970 aan een priesterseminarie in Algerije. Hij keerde vervolgens terug naar Frankrijk, waar hij zich in het 19e arrondissement van Parijs specialiseerde in het werken met jeugddelinquenten uit de arbeidersklasse. In dit arrondissement was een aanzienlijke Pied-noirgemeenschap. Gilbert kocht een boerderij in Zuid-Frankrijk, waar hij de Bergerie du Faucon inrichtte, een centrum voor heropvoeding en re-integratie van jongeren, gebaseerd op zelfrespect, contact met dieren en de natuur.

Père Gilbert wordt gezien als de mentor van en vaderfiguur voor de Belgische prins Laurent. In 2003 sloot hij het huwelijk van de prins met Claire Coombs in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. In 2011 nam hij deel aan de eerste communie van hun dochter Louise en in 2014 aan die van hun zoons Nicolas en Aymeric.

Naast docent is Gilbert correspondent voor Radio Notre-Dame, journalist voor La Croix en auteur van verschillende boeken. Met zijn grijze lange haar en vale leren jack is hij als priester een markante en onorthodoxe verschijning.

De toenmalige Franse president Jacques Chirac benoemde Gilbert tot ridder in het Legioen van Eer. Hij ontving de versierselen uit handen van Abbé Pierre.

Externe link[bewerken]