Guybrush Threepwood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Guybrush Threepwood
Personage uit Monkey Island
Debuut The Secret of Monkey Island
Gespeeld door Dominic Armato
Persoonsinformatie
Soort Mens
Geslacht man
Beroep Piraat
Familie
Relaties Elaine Marley
Portaal  Portaalicoon   Media

Guybrush Ulysses Threepwood is de hoofdpersoon uit de computerspellenserie Monkey Island. Hij wil graag piraat worden, wat hem uiteindelijk lukt. Hij bevecht zijn aartsrivaal, de piraat LeChuck.

Oorsprong van de naam Guybrush[bewerken]

De naam Guybrush is afkomstig van de bestandsnaam van het personage. Het personage werd gecreëerd met het tekenpakket Deluxe Paint. Omdat het hoofdpersonage nog geen naam had, noemden de ontwikkelaars het voorlopig Guy. Daar voegde men het woord "brush" aan toe. Deluxe Paint voegde daar de extensie .bbm aan toe, zodat de complete bestandsnaam guybrush.bbm werd. Brush is een Engelse term die gebruikt wordt in tekenprogramma's. Je kan het in deze context het best vertalen als "penseel".

Er gaat nog een ander verhaal de wereld rond over de naam Guybrush. Volgens sommigen zette Deluxe Paint de extensie ".brush" achter het bestand.[1]

Stemacteur[bewerken]

Sinds het derde deel wordt de serie op de markt gebracht met ingesproken teksten. De stem van Guybrush wordt vertolkt door Dominic Armato. Ook in de "special editions" van Monkey Island 1 en 2, uitgegeven in 2009 en 2010, spreekt Armato de stem van Guybrush in.

Rol van Guybrush in de verschillende spellen[bewerken]

Spel Titel Veelgebruikte afkorting
Monkey Island 1 The Secret of Monkey Island SMI
Monkey Island 2 LeChuck's Revenge MI2
Monkey Island 3 The Curse of Monkey Island CMI
Monkey Island 4 Escape from Monkey Island EMI
Monkey Island 5 Tales of Monkey Island TMI

Leeftijd van Guybrush Threepwood[bewerken]

Zijn leeftijd is een raadsel. Deze verandert regelmatig omdat hij er zelf over liegt. Er zijn wel aanwijzingen waaruit zijn vermoedelijke leeftijd kan worden afgeleid.

Spel Vermoedelijke leeftijd Reden
SMI 17 jaar Hier wordt hij rond de 17 jaar geschat, hoewel hij tegen Elaine Marley beweert 22 te zijn. Elaine doorziet hier direct de leugen.
MI2 19 jaar In de bibliotheek is er een verspreking. Wanneer hij moet aantonen dat hij oud genoeg is om een eigen lidkaart te krijgen, zegt Guybrush "nine... eh twenty one years", of vertaald "negen... eh éénentwintig jaar". Hieruit mag men veronderstellen dat hij 19 jaar is.
CMI 20 jaar In dit spel wordt aangenomen dat Guybrush rond de 20 jaar is. Zijn vriendin Elaine Marley zegt in "TMI" wel dat er tussen "MI2" en "CMI" in totaal drie jaar tussen zat. Verkoper Stan beweert dan weer dat er maar drie maanden waren verlopen. Aangezien Elaine een pokkeninfectie had toen ze dit zei, kan worden aangenomen dat ze zich heeft vergist. De tijdsindicatie van Stan zou dus meer correct zijn.
EMI 21 jaar Dit deel begint na de huwelijksreis die drie maanden heeft geduurd. Aangezien Guybrush aan het einde van "CMI" op huwelijksreis vertrekt, speelt dit deel drie maanden later af. Guybrush zou dan rond de 21 jaar zijn.
TMI 27 jaar Er wordt vermeld dat het tien jaar geleden is dat Guybrush piraat werd. Aangezien hij piraat werd in "SMI", is hij dus nu rond de 27 jaar.

Dood van Guybrush Threepwood[bewerken]

LucasArts heeft in diverse spellen het principe ingebouwd dat het spel niet kan worden beëindigd door de dood van het hoofdpersonage. Monkey Island voldoet bijna aan deze regel.

Spel Dood veroorzaakt door Oplossing
SMI Guybrush wordt in zee gegooid terwijl hij aan een standbeeld hangt. Na tien minuten onder water begint zijn gezicht te verkleuren. Even later sterft hij en is het spel afgelopen. De speler dient een savegame in te laden.
SMI In het onderdeel "Under Monkey Island" kan Guybrush van een klif springen. Er verschijnt vervolgens een boodschap dat Guybrush is overleden en dat het spel is beëindigd. Na het wegklikken van de melding blijkt dat Guybrush op een rubberboom is gevallen die hem ongeschonden de lucht heeft ingekatapulteerd, waardoor hij weer op de klif is beland. Het spel gaat verder.
MI2 Dit spel is grotendeels een flashback waarin Guybrush aan Elaine vertelt wat hij heeft beleefd. Op zeker ogenblik hangt Guybrush boven een put met zure vloeistof. Wanneer de kaars een touw doorbrandt, zal Guybrush in de put vallen. Als de speler lang genoeg wacht, valt Guybrush effectief in de put. Het spel verplaatst zich naar het heden. Elaine zegt dat Guybrush overdrijft en de waarheid moet spreken. Het spel maakt weer een tijdsprong en Guybrush hangt weer boven de put.
MI2 Guybrush is in zee op zoek naar het boegbeeld van het schip "Mad Monkey". Als men langer dan tien minuten wacht, zal Guybrush blauw worden en drijft hij naar boven. Het spel gaat verder omdat Guybrush tijdig boven water geraakt om te ademen.
CMI Guybrush valt dood neer na het drinken van een giftige vloeistof. Hij wordt door een grafdelver in een crypte gezet. Op het scherm verschijnt de melding "THE END" en een aftiteling. Dan begint Guybrush op de doodskist te kloppen. Dit behoort tot het verhaal: de vloeistof heeft hem enkel in een schijndood gebracht. Het spel gaat verder.
EMI In zijn zoektocht moet Guybrush door een moeras dat een probleem heeft met de tijd. Zo komt Guybrush zichzelf tegen in het moeras. De speler kan zijn Guybrush de opdracht geven om de andere Guybrush neer te schieten met een pistool. Er ontstaat een paradox en het spel keert terug naar de tijd waar Guybrush het moeras betreedt.
TMI LeChuck steekt Guybrush neer met zijn zwaard aan het einde van "The trial and execution of Guybrush Threepwood". In het vervolgdeel "Rise of the Pirate God" zoekt Guybrush een manier om te verrijzen.

Cameo, Easter egg[bewerken]