Gyrus cinguli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gordelwinding
Gyrus cinguli
Mediaal aanzicht van de linkergrotehersenhelft met de gyrus cinguli (in afbeelding als cingulate gyrus) bovenaan.
Synoniemen
Latijn gyrus cingulatus[1][2]

gyrus callosus[3][4]
gyrus calloso-marginalis[5]
gyrus marginalis externus[6]
gyrus cristatus[6]

Gegevens
Onderdeel van lobus limbicus
Onderdelen gyrus cinguli anterior

gyrus cinguli posterior

Schorsvelden area cingularis anterior ventralis (24)

area cingularis anterior dorsalis (32)
area cingularis posterior ventralis (23)
area cingularis posterior dorsalis (31)

Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gyrus cinguli[7][8] of gordelwinding maakt deel uit van het limbische systeem van de hersenen. Hij loopt om de hersenbalk heen en bestaat uit twee delen, de gyrus cinguli anterior of voorste gordelwinding en de gyrus cinguli posterior of achterste gordelwinding. Door de gyrus cinguli loopt een bundel van witte vezels heen, namelijk het cingulum.

De gyrus cinguli wordt van de bovengelegen hersengebieden gescheiden door de sulcus cinguli en van de hersenbalk door de sulcus corporis callosi. Aan de achterkant loopt de gyrus cinguli gekromd om het splenium corporis callosi heen richting de gyrus parahippocampalis. Dit gedeelte van de gordelwinding is wat smaller en wordt daarom ook isthmus gyri cinguli (Grieks: ἰσθμός, isthmos = landengte) genoemd.

Schorsvelden[bewerken | brontekst bewerken]

Het schorsgebied van de gyrus cinguli anterior is onderverdeeld door de Duitse neuroanatoom Korbinian Brodmann in twee afzonderlijke schorsvelden, namelijk area 32 (area cingularis anterior dorsalis) en area 24 (area cingularis anterior ventralis).[9] Beide velden gezamenlijk zijn ook bekend onder de naam cortex cingularis anterior. Het schorsgebied van de gyrus cinguli posterior werd door hem onderverdeeld in area 23 (area cingularis posterior ventralis) en area 31 (area cingularis posterior dorsalis).[9] Deze velden zijn gezamenlijk bekend onder de naam cortex cingularis posterior.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze schorsgebieden van de gyrus cinguli ontvangen signalen van andere gebieden in de hersenen zoals de voorste thalamuskernen (nuclei anteriores thalami).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]