Begraafplaats van Halle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Halle Communal Cemetery)
Ga naar: navigatie, zoeken
Begraafplaats van Halle
Toegang tot de begraafplaats
Toegang tot de begraafplaats
Plaats Halle Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Begraafplaats van Halle is een gemeentelijke begraafplaats in de Belgische stad Halle (Vlaams-Brabant). De begraafplaats ligt 1.100 m ten noordwesten van het stadscentrum (Sint-Martinusbasiliek) aan de Hollestraat. Het oorspronkelijk deel uit 1897 heeft een ovaal grondplan. De begraafplaats werd in 1953 en einde jaren 1990 uitgebreid.

Direct aan de ingang staat een gedenksteen voor de gesneuvelde Hallenaren uit de Eerste Wereldoorlog en links daarvan ligt een perk met oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog.

Britse oorlogsgraven[bewerken]

Halle Communal Cemetery
Brits perk
Brits perk
Locatie Halle, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 110
Type Gemeentelijke begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Op de begraafplaats liggen 108 Commonwealth gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 106 in een perk links van de toegang waar ook het Cross of Sacrifice staat en 2 geïsoleerde graven tussen de civiele graven. Vlak voor het Cross of Sacrifice ligt een rij met 19 graven die na de oorlog vanuit het Duitse deel, dat zich iets noordelijker bevond, naar hier werden overgebracht. De grote meerderheid van de slachtoffers overleden na de wapenstilstand als gevolg van de opgelopen verwondingen of aan de Spaanse griep.

Er liggen ook 2 Britse gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Nu liggen er 106 Britten, 2 Australiërs, 1 Canadees en 1 Indiër begraven.

Opmerkelijke graven[bewerken]

  • John Francis Innes Hay Doyle, brigade-generaal bij de Royal Field Artillery, is drager van de Distinguished Service Order (DSO) en werd benoemd tot Lid in de Orde van Sint-Michaël en Sint-George (CMG). Hij was de broer van de Britse schrijver Arthur Conan Doyle, bekend voor zijn verhalen over Sherlock Holmes.
  • Randofph George Finlay McMahon, luitenant bij de Australian Infantry en Arthur Rutterford Stocker, kapitein bij het Machine Gun Corps werden onderscheiden met het Military Cross (MC).
  • A. E. Dyer, kwartiermeester-sergeant bij de Royal Field Artillery werd driemaal onderscheiden met de Military Medal (MM and 2 Bars).
  • W. Holt, sergeant bij het Worcestershire Regiment is drager van de Military Medal (MM).
  • Natha was een Indische paardengeleider bij de Royal Horse and Field Artillery, Indian Army en de enige Indiër op deze begraafplaats.