Hambach (bruinkoolmijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht dagbouwlocaties bruinkool in Noordrijn-Westfalen (Rijnlands bruinkoolgebied - Duitsland)
Voorbereiding dagbouw in Hambach

Hambach (in de Duitse gemeentes Niederzier, Düren en Elsdorf, Rhein-Erft-Kreis) is de grootste bruinkoolmijn van RWE. De bruinkool wordt door middel van dagbouw gedolven.

Aan de noordwestzijde van de groeve ligt de stortberg Sophienhöhe, die vanuit de richting van Jülich goed te zien is.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 werd begonnen met de voorbereidingen van dagbouw bij Hambach. Daarvoor moesten enkele dorpen verdwijnen en een groot bos gekapt worden. Uiteindelijk kon in 1984 met de dagbouw begonnen worden. In 2007 had de bruinkoolmijn een omvang van 3.389 hectare, maar deze kan nog groeien tot 8.500 hectare. Elk jaar wordt 40 miljoen ton bruinkool gedolven. De geschatte hoeveelheid bruinkool is 1.772 miljoen ton.

Het laagste bovengrondse punt van Europa bevindt zich in Hambach: 299 meter onder Normalnull (2017).[1] Dit punt bevindt zich 405 meter onder het oorspronkelijke oppervlak.

Opvulling gronden[bewerken | brontekst bewerken]

De afgegraven grond van Hambach wordt gestort in de uitgeputte bruinkoolmijn in Bergheim. Hambach zelf wordt gereedgemaakt om later als meer in het landschap te liggen. Het meer moet een oppervlakte van 4.200 hectare krijgen. Qua volume zal het dan het grootste meer van Duitsland worden, ondanks dat het Bodenmeer, dat weliswaar groter is maar naast Duitsland ook deel uit maakt van Oostenrijk en Zwitserland. Hoe dit er waterhuishoudkundig uit moet gaan zien is nog onderwerp van discussie. Het meer zou mogelijk aan de Rur, de Erft of de Rijn gekoppeld kunnen worden.

Panorama Hambach