Hamburgische Staatsoper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hamburgische Staatsoper

De Hamburgische Staatsoper (ook: Hamburger Staatsoper), de staatsopera van Hamburg, met zijn orkest de Philharmoniker Hamburg (eertijds: Philharmonisches Staatsorchester Hamburg) is een van de beroemdste operahuizen ter wereld. Zijn geschiedenis gaat meer dan 300 jaar terug.

De huidige zaal met een capaciteit van 1.690 plaatsen is voltooid in 1953, ter vervanging van het oude theater gebouwd door Karl Friedrich Schinkel, dat vernietigd was door de oorlog, en geniet een uitzonderlijke akoestiek en zicht.

Van 1891 tot april 1897 was Gustav Mahler, als opvolger van Hans von Bülow, leider van de opera. In de twintigste eeuw zijn er talrijke beroemde dirigenten geëngageerd om de hoge kwaliteit van de uitvoeringen te verzekeren, waaronder Otto Klemperer, Eugen Jochum, Karl Böhm, Charles Mackerras, Marek Janowski, Christoph von Dohnanyi, Hans Zender, Gerd Albrecht en Ingo Metzmacher.

Plácido Domingo heeft er sinds 1967 dikwijls gezongen (waaronder, in 1975, zijn eerste Otello onder leiding van de jonge James Levine), en zangers als Martha Mödl, Anneliese Rothenberger, Franz Grundheber, Kurt Moll, Hans Sotin en Hanna Schwarz zongen er eveneens geregeld.

Sinds 2005 is de Australische dirigente Simone Young algemene leider van de opera.

Het balletgezelschap van de opera van Hamburg wordt sinds 1973 geleid door John Neumeier.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hamburgische Staatsoper van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.