Hanafuda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alle Nintendo speelkaarten (Japans)

Hanafuda zijn Japanse speelkaarten die voor verschillende gokspelletjes worden gebruikt, bijvoorbeeld Godori. Op de kaarten zijn bloemen afgebeeld. De Japanse naam wordt ook in Hawaï gebruikt en betekent bloemenkaarten. In Zuid-Korea heten de kaarten hato.

Hanafuda zijn ontstaan uit een combinatie van een traditioneel spel aan het Japanse hof waarbij planten en dieren die met seizoenen waren verbonden moesten worden gecombineerd, en speelkaarten uit het Westen, die in Japan werden geïntroduceerd door Nederlandse zeelieden. De kaarten worden door Nintendo gemaakt en zijn iets dikker dan Europese speelkaarten, maar veel kleiner.

Er zijn vier verschillende bloemenkaarten voor elke maand, ieder met een eigen waarde. In totaal zijn er 48 kaarten, in twaalf series van vier die voor de twaalf maanden staan. Het doel van de spellen die met hanafuda worden gespeeld is om zo veel mogelijk punten te verzamelen door bepaalde combinaties te maken.

Hanafuda werden in Japan populair in de yakuza-periode. De yakuza heeft hun naam ontleend van het Japanse kaartspel Oicho-Kabu. Dit gokspel wordt traditioneel gespeeld met kabufuda-kaarten, maar met wat aanpassing is het ook met hanafuda-kaarten te spelen. De slechtst denkbare combinatie van Oicho-Kabu wordt gevormd door drie kaarten: "Ya, Ku en Za" (8, 9 en 3).

Tegenwoordig wordt Hanafuda naast in Japan veel gebruikt op Hawaï, en in Zuid-Korea waar het bekendste spel Godori wordt gespeeld (in Zuid-Korea bekend als Go-Stop).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hanafuda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.