Hank B. Marvin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hank Marvin tijdens een concert in 2005 in Denemarken

Hank B. Marvin, geboren als Brian Robson Rankin (Newcastle, 28 oktober 1941) is een Brits musicus. Hij is de leadgitarist van The Shadows en was lid van de vocale groep Marvin, Welch & Farrar.

Alhoewel hij zich aangetrokken voelde tot de jazz-muziek en banjo en piano leerde spelen, zou de muziek van Buddy Holly hem doen kiezen voor de gitaar. Samen met zijn schoolvriend Bruce Welch trok hij, toen hij zestien was, vanuit Newcastle naar Londen om het daar te gaan maken in de muziek-business. Ze gingen naar de Two I's Coffee Bar, toen het mekka van de Londense muziekscène, om deel te nemen aan een wedstrijd waarin ze als derde eindigden. Nadat ze besloten nog een nacht in de stad te blijven ontmoetten ze 's anderendaags de manager van Cliff Richard die hun vroeg om Cliff muzikaal te begeleiden.

Cliff Richard deed Hank eind 1959 een Fender Stratocaster, die hij in de Verenigde Staten bestelde, cadeau en Hank was daarmee de eerste gitarist die dit instrument in Engeland bespeelde.

In samenwerking met Hank maakte Squier, ondermerk van Fender, de Hank B. Marvin signature Stratocaster. Uiteraard in het Fiësta Red met maple neck en toets. De hardware is van Gotoh. De gitaar is gemaakt in een beperkte oplage in Japan.

Marvin was eveneens één van de eersten die een echoapparaat gingen gebruiken - op advies van Joe Brown - en creëerde zo zijn eigen, herkenbare sound. Bekende gitaristen als Frank Zappa, David Gilmour, Andy Powell van Wishbone Ash, Mark Knopfler, Neil Young, Pete Townshend, Brian May en Jean-Pierre Danel zeggen dat Hank invloed heeft gehad op hun musiceren.[bron?]

Persoonlijk leven[bewerken]

Marvin woont sedert 1986 in Australië, meer bepaald in Perth. Hij runt er een muziekstudio die de eigendom is van Gary Taylor en Trevor Spencer. Hij is een toegewijde Jehova's getuige[1].

Externe link[bewerken]