Hanneli Goslar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hannah Elisabeth 'Hanneli' Pick-Goslar
Algemeen
Geboortedatum 12 november 1928
Geslacht Vrouw
Geboorteplaats Berlin-Tiergarten, Duitsland
Functie
Speciale functie Verpleegkundige en vriendin van Anne Frank
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
Het Joods Lyceum in Amsterdam.

Hannah Elisabeth 'Hanneli' Pick-Goslar (Berlin-Tiergarten, 12 november 1928) is een voormalig verpleegkundige die het bekendst is geworden om haar hechte vriendschap met dagboekschrijfster Anne Frank. Zowel Hanneli als Anne zat op de zesde Montessorischool en het Joods Lyceum in Amsterdam.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

De vader van Hanneli Goslar was hoofd van de persdienst van het Pruisische ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de machtsovername door de nazi's emigreerde de familie naar Amsterdam. Daar leerde Hanneli Anne Frank kennen en ging ze er naar dezelfde school. Als "Anne, Hanne en Sanne" vormde ze met Anne Frank en Sanne Ledermann in 1934 een bestevriendengroep.[1]

In juni 1943 werd "Hanneli", zoals ze door Anne Frank in haar dagboek genoemd wordt, met haar vader (haar moeder was overleden in oktober 1942 in het kraambed bij de doodgeboorte van hun derde kind), haar grootouders en haar jongere zus Gabi door de Gestapo gearresteerd en naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar ontmoette ze in februari 1945 haar jeugdvriendin kort voor haar dood opnieuw. Goslar werd begin april 1945 met anderen opeengepakt in de verloren-transport-trein en overleefde met haar zus (naast Hannah, de enige in de familie die de oorlog zou overleven) na een 13-daagse reis door Duitsland ten slotte de Holocaust.

Pick-Goslar trouwde met dr. Walter Pinchas-Pick, en heeft drie kinderen en tien kleinkinderen. Pick-Goslar woont heden in Jeruzalem.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]