Hanneli Goslar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hannah "Hanneli" Elisabeth Pick-Goslar
Infobord over de cenotaaf en de toewijding van Hannah Pick-Goslar aan de plaatselijke vereniging Uedelhoven (2022)
Algemeen
Geboortedatum 12 november 1928
Geboorteplaats Berlin-Tiergarten, Duitsland
Sterfdatum 28 oktober 2022
Plaats van overlijden Jeruzalem, Israël
Functie
Speciale functie Verpleegkundige en vriendin van Anne Frank
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
Het Joods Lyceum in Amsterdam

Hannah Elisabeth (Hanneli) Pick-Goslar (Berlin-Tiergarten, 12 november 1928Jeruzalem, 28 oktober 2022) was een Duitse verpleegkundige die het bekendst is geworden vanwege haar hechte vriendschap met dagboekschrijfster Anne Frank. Zowel Goslar als Frank zat op de zesde Montessorischool en het Joods Lyceum in Amsterdam.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hanneli Goslar was een kleindochter van Alfred Klee, die wordt beschouwd als een van de grondleggers van het zionisme in Duitsland. Haar vader, Hans Goslar, was hoofd van de persdienst van het Pruisische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na de machtsovername door de nazi's emigreerde de familie naar Amsterdam. Daar leerde Goslar Anne Frank kennen en ging ze er naar dezelfde school. Als "Anne, Hanne en Sanne" vormde ze met Anne Frank en Sanne Ledermann in 1934 een bestevriendengroep.[1]

In juni 1943 werd "Hanneli", zoals ze door Anne Frank in haar dagboek genoemd wordt, met haar vader (haar moeder was overleden in oktober 1942 in het kraambed bij de doodgeboorte van hun derde kind), haar grootouders en haar jongere zus Gabi door de Gestapo gearresteerd en naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar ontmoette Goslar in februari 1945 haar jeugdvriendin Anne Frank opnieuw, kort voordat deze zou overlijden. Goslar werd begin april 1945 met anderen opeengepakt in de verloren-transport-trein en overleefde met haar zus (naast Hannah de enige in de familie die de oorlog zou overleven) na een 13-daagse reis door Duitsland ten slotte de Holocaust.

Pick-Goslar trouwde met dr. Walter Pinchas-Pick en heeft drie kinderen en tien kleinkinderen. Pick-Goslar woonde tot haar dood in Jeruzalem.

Ze overleed in oktober 2022 op 93-jarige leeftijd.[2]

Documentaires en films[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alison Leslie Gold - Memories of Anne Frank: Reflections of a Childhood Friend (Anne Frank, Mijn Beste Vriendin) (1997)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]