Hannemahuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum Het Hannemahuis
Hannemahuis
Locatie Harlingen, Friesland
Coördinaten 53° 10′ NB, 5° 25′ OL
Type cultuurhistorisch
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 20730
Gebouwd 1794, 1825
Lid van Museumfederatie Fryslân
Detailkaart
Hannemahuis (Harlingen)
Hannemahuis
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Hannemahuis is het gemeentemuseum, gevestigd in een patriciërshuis in het centrum van de Friese stad Harlingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1744 betrok de koopman Sjoerd Hannema het huis, na zijn huwelijk met Liesbet Scheltema. Hij liet een nieuwe voorgevel bouwen. Deze klokgevel markeert nog steeds het rechtergedeelte van het gebouw.

Een ander familielid, Sjoerd Jacobus Hannema, liet in 1825 het linkergedeelte van het huis bouwen, dat van een lijstgevel werd voorzien. Leendert Jacobus Hannema was de laatste telg uit dit Harlinger koopmansgeslacht die het huis bewoonde. In 1957 richtte hij een deel van zijn huis in als museum. Hij overleed in 1964 en legateerde het huis aan de gemeente Harlingen, die overeenkomstig de wilsbeschikking het museum voortzette. Het gehele huis werd toen als zodanig ingericht.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden objecten verzameld en tentoongesteld die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van Harlingen, zoals Harlinger tegel- en aardewerk, maritieme voorwerpen, eeuwenoude schilderijen (onder andere Granida en Daifilo van Jacob Adriaensz Backer), foto's, zilverwerk, verschillende oude documenten en meubelen. Ook is er een Simon Vestdijkkamer. In deze kamer van het museum is, naast een aantal andere zaken die met de in Harlingen geboren schrijver te maken hebben, zijn complete werk in eerste drukken te zien. Zijn geboortestad speelt onder de naam 'Lahringen' in verschillende boeken een centrale rol. In het grootste gedeelte van het Hannemahuis is een vaste opstelling te zien. Daarnaast worden er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met uiteenlopend thema's.

Overige foto’s[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]