Hans Christoff von Königsmarck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Christoff von Königsmarck
Hans Christoff von Königsmarck, geportretteerd door Matthäus Merian de Jongere.
Hans Christoff von Königsmarck, geportretteerd door Matthäus Merian de Jongere.
Geboren 4 maart 1600
Kotzlin, Mark Brandenburg
Overleden 8 maart 1663
Stockholm, Zweden
Land/zijde Naval Ensign of Sweden.svg Koninkrijk Zweden
Dienstjaren 1620 - 1663
Rang Veldmaarschalk
Slagen/oorlogen Dertigjarige Oorlog
Noordse Oorlog (1655-1660)
Ander werk Gouverneur-generaal van Bremen-Verden

Hans Christoff von Königsmarck (Kötzlin, 4 maart 1600 - Stockholm, 8 maart 1663) was een Zweeds veldmaarschalk van Duitse afkomst en was de stamvader van de Zweedse tak van de familie Königsmarck.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hans Christoff von Königsmarck werd in de Mark Brandenburg geboren als zoon van Konrad von Königsmarck en Beatrix von Blumental. Op jonge leeftijd diende hij als page aan het hof van Frederik Ulrich van Brunswijk-Wolfenbüttel. In 1620 meldde hij zich als voetsoldaat aan in het Keizerlijk leger dat in de Dertigjarige Oorlog vocht. Bij de intrede van Gustaaf II Adolf van Zweden op het strijdtoneel trad Königsmarck in dienst van de Zweden.

In 1642 streed hij aan de zijde van Lennart Torstenson tijdens diens campagne in Silezië en later in Bohemen. In het laatste oorlogsjaar streed hij ook veel aan de zijde van Carl Gustaf Wrangel en Karel van Palts-Zweibrücken. Von Königsmarck was verantwoordelijk voor de laatste slag in die oorlog: de Slag om Praag.

Nadat de Vrede van Westfalen getekend was door de strijdende partijen werd Von Königsmarck benoemd tot gouverneur-generaal van Bremen-Verden. Tijdens zijn verblijf aldaar bouwde hij Kasteel Agathenburg. In 1655 verkreeg hij de functie van veldmaarschalk en werd hij opgenomen in de Zweedse adel als graaf van Västervik. In het begin van de Tweede Noordse Oorlog werd hij gevangengenomen door de Polen. Hij werd pas in 1660 na het ondertekenen van het verdrag van Oliva vrijgelaten. Na zijn gevangenschap keerde hij terug naar Zweden, waar hij in 1663 overleed.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Hans Christoff von Königsmarck was getrouwd met Agathe von Leesten, de dochter van een edelman uit Brandenburg, zij kregen samen drie kinderen:

  • Kurt Christoph (1634-1673), gouverneur-generaal van Bremen-Verden,
  • Otto Wilhelm (1639-1688), Zweeds veldmaarschalk,
  • Beate Elisabeth, getrouwd met Pontius Friedrich de la Gardie.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Karl Ernst Hermann Krause: Königsmark, Hans Christoph Graf von. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 16, Duncker & Humblot, Leipzig 1882, blz. 528–530.
  • Heinz Joachim Schulze: Königsmarck, Hans Christoph Graf von. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 12, Duncker & Humblot, Berlin 1980, ISBN 3-428-00193-1, blz. 360