Hantavirus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Hantavirus
Foto van het Sin Nombre-virus
Foto van het Sin Nombre-virus
Taxonomische indeling
Groep:Groep V ((-)ssRNA)
Familie:Bunyaviridae
Geslacht
Hantavirus
Soorten

Andes virus (ANDV)
Bayou virus (BAYV)
Black Creek Canal virus (BCCV)
Cano Delgadito virus (CADV)
Choclo virus (CHOV)
Dobrava-Belgrade virus (DOBV)
Hantaan virus (HTNV)
Isla Vista virus (ISLAV)
Khabarovsk virus (KHAV)
Laguna Negra virus (LANV)
Muleshoe virus (MULV)
New York virus (NYV)
Prospect Hill virus (PHV)
Puumala virus (PUUV)
Rio Mamore virus (RIOMV)
Rio Segundo virus (RIOSV)
Seoul virus (SEOV)
Sin Nombre virus (SNV)
Thailand virus (THAIV)
Thottapalayam virus (TPMV)
Topografov virus (TOPV)
Tula virus (TULV)

Afbeeldingen Hantavirus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hantavirus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hantavirussen maken deel uit van de familie der Bunyavirussen. Hantavirussen worden overgebracht door verschillende soorten knaagdieren. Van de 20 verschillende soorten hantavirus zijn er 11 voor de mens ziekmakend. Zij geven twee soorten syndromen:

Geschiedenis[bewerken]

Het hantavirus werd bekend tijdens de Koreaanse Oorlog. Van 3000 militairen die daar ingezet werden door de Verenigde Naties is bekend dat ze na infectie met het virus ziek werden. Driehonderd daarvan stierven eraan.

In 1993 doodde het hantavirus tientallen mensen in de Verenigde Staten. Door het ongewoon natte weer in het zuidwesten van dat land was er een overvloed aan muizenvoedsel waardoor de muizenpopulatie explodeerde. Besmetting van mensen vond plaats door het inademen van stof dat sporen van urine en feces van besmette knaagdieren bevatte.

Virologie[bewerken]

Hantavirussen zijn enkelstrengs RNA-virussen.

Epidemiologie[bewerken]

Veelal vindt de virusoverdracht plaats door het inademen van in de lucht zwevende virusdeeltjes afkomstig van knaagdieren. Dit vindt met name plaats in gesloten ruimtes zoals huizen. Overdracht van mens op mens vindt waarschijnlijk niet of nauwelijks plaats. Tussen blootstelling en het optreden van symptomen (incubatietijd) zit 1 tot 6 weken. Niet iedere besmetting leidt overigens tot het optreden van ziekteverschijnselen. Soms wordt een seizoensgebonden voorkomen gezien.

Diagnostiek[bewerken]

Serologische testen zijn het belangrijkste diagnostische middel. De aanwezigheid van IgM klasse antilichamen of een viervoudige stijging in IgG titer zijn bewijzend voor een recente besmetting.

Klinische verschijnselen[bewerken]

Het hantavirus cardiopulmonaal (hart en longen) syndroom kenmerkt zich door hoge hartslag en snelle ademhaling bij een Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) longbeeld. Het heeft een hoge mortaliteit.

De hemorragische (bloedingsneiging) koorts met renaal (nier) syndroom kenmerkt zich door koorts, bloedingsneiging, lage bloeddruk en nierinsufficiëntie. Het ziektebeloop kan variëren van mild tot snel dodelijk. Het ook in Europa voorkomende Puumala virus geeft koorts, flankpijn, buikpijn, misselijkheid en braken, bloedingen van het oogbindvlies, hoofdpijn en trage hartslag. Het Puumula virus wordt overgebracht door de rosse woelmuis (Clethrionomys glareolus).

Externe link[bewerken]