Harry Wayne Casey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Harry Wayne Casey (2006)

Harry Wayne "K.C." Casey (31 januari 1951) is een Amerikaanse muzikant, zanger, liedjesschrijver en producer. Hij is vooral bekend geworden doordat hij samen met Richard Finch de groep KC and The Sunshine Band oprichtte. Hij is producer van verscheidene hits voor andere bands en artiesten, waaronder Scooter, Pixie Lott en George McCrae.[bron?]

Muzikale carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Casey richtte KC and The Sunshine Band op in 1973 samen met Richard Finch, die geluidstechnicus was bij het platenlabel TK. Pas iets later werden gitarist Jerome Smith (1973-2000) en drummer Robert Johnson bij de band gevoegd. Ook deze twee laatsten waren tewerkgesteld bij het label, zij het als sessiemuzikanten.

De opkomst van de new wave en synthpop begin jaren tachtig zette Casey ertoe aan op te houden met The Sunshine Band en zich te richten op popgeoriënteerde soloalbums. Hieruit vloeide onder andere de hit "Give It Up" uit voort. Deze stond op 1 in het Verenigd Koninkrijk en werd een top 20-hit in de VS. Midden jaren negentig stelde hij The Sunshine Band opnieuw samen met de oorspronkelijke drummer en nieuwe leden naar aanleiding van de heropleving van de discomuziek.

Ongeval[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 1982 raakte Casey betrokken bij een zwaar auto-ongeval, waardoor hij zes maanden te kampen had met gedeeltelijke verlammingsverschijnselen. Hij moest opnieuw leren lopen, dansen, en pianospelen, maar aan het einde van het jaar was hij voldoende gerevalideerd om terug te keren naar de studio.