Scooter (danceact)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Scooter is een Duitse raveband uit Hamburg, die vanaf 1994 diverse hits heeft gehad. In het begin, in het ravetijdperk van de jaren 90, bevatte de muziek van Scooter veel snelheid en acidinvloeden, maar hun stijl veranderde gaandeweg in Duitse hardcoremuziek.

Biografie[bewerken]

1986-1993: Celebrate the Nun en The Loop![bewerken]

In 1986 ontmoetten H.P. Baxxter en Rick J. Jordan elkaar in Hannover, Duitsland, via een advertentie en begonnen zij de newwaveband Celebrate the Nun. De band bracht twee albums uit (Meanwhile in 1990 en Continuous in 1991) alsmede vijf singles. De band begon als kwartet, maar Slin Tompson verliet de band in 1990 om zelf een project te starten. Met Celebrate the Nun boekten zij veel succes en H.P. Baxxter ging werken op de verkoop- en distributieafdeling van het indielabel in Hamburg (tegenwoordig Edel), waar hij Scooters toekomstige manager Jens Thele ontmoette. Ondertussen bouwde Jordan een geluidsstudio in de kelder van zijn huis in Hannover. In 1993 vormden Baxxter, Jordan en Thele, samen met Baxxters neef Ferris Bueller, het remixteam The Loop! The Loop! was in Duitsland een succesvol team en remixte voor onder meer Adeva, Holly Johnson, Tag Team, RuPaul en Marky Mark.

1994-1998: het begin van Scooter[bewerken]

Scooter begon in 1994 als een project van The Loop. De debuutsingle Vallée De Larmes bereikte de 8e positie in de Duitse dancehitlijsten. Het is een remake van het gelijknamige nummer van René & Gaston, een houseklassieker van Nederlandse makelij. In april had Scooter zijn eerste liveoptreden in het Palladium in Hamburg. Scooter speelde de nummers Vallée De Larmes, Cosmos (B-kant) en een instrumentaal nummer, waarin Baxxter plotseling begint te "MC'en". Hyper Hyper was ontstaan en vanaf dat moment besloten de heren zich op dit project te richten, en veranderde Scooter van een project in een band, met als leden Baxxter, Jordan en Ferris. Jens Thele besloot om de taak van manager op zich te nemen, maar bleef nog wel actief in de studio.

In mei werd Hyper Hyper uitgebracht. Er werden 50.000 singles verkocht, echter zonder de hitlijsten te halen. Scooter stopte met de verkoop van de single en maakte een aantal verschillende mixen van de single. Daarna werd de single voor de tweede keer uitgebracht en sloeg deze wel aan, met alleen al in Duitsland 700.000 verkochte exemplaren.

Het MC'en van Baxxter werd het kenmerk van de band.

In maart 1995 werd de derde single, Move Your Ass, uitgebracht. De single behaalde de 3de positie in de Duitse hitlijst. Hij betekende tevens Scooters internationale doorbraak. In maart kwam ook Scooters debuutalbum uit, getiteld And The Beat Goes On!. Er volgden nog twee singles van dit album, met dezelfde posities in de hitlijsten: Friends en Endless Summer.

Jordan verhuisde van Hannover naar Hamburg en daar bouwden Baxxter en Jordan een nieuwe studio. De eerste studioproductie die volgde was Back In The UK. In februari 1996 verscheen het tweede album, Our Happy Hardcore. De single I'm Raving (eerste single van het album Wicked!) bracht een nieuw Scootergeluid, het tempo ging omlaag naar 138 bpm, waar de eerste twee albums tussen de 160 en 190 bpm waren.

In oktober kwam het derde album, Wicked!, uit.

In april 1997 bracht Scooter de single Fire uit, en daarmee was Scooter de eerste technoband die een metalgitaar-riff gebruikte. In dat jaar kwam ook het vierde album uit, getiteld Age Of Love. De band ontmoette in 1997 ook de Duitse dj Axel Coon. Coon werd studioassistent om Jordan te helpen met het onderhoud van de studio. Rond deze tijd werd ook een tweede studio gebouwd. Coon leerde snel de studioapparatuur te gebruiken en nam een aantal demo's op.

1998-2002[bewerken]

Rough & Though & Dangerous, een album met muzikale hoogtepunten, verscheen. In mei 1998, tijdens de productie van de single How Much Is The Fish, besloot Ferris de band te verlaten om een solocarrière te beginnen. Coon was in korte tijd van studioassistent snel coproducent geworden. Een opvolger voor Ferris was dus snel gevonden. Coon twijfelde geen moment over de vraag of hij Ferris als bandlid wilde opvolgen: hij zei meteen ja. Met de single How Much Is The Fish en de nieuwe samenstelling van de band begon een tweede hoofdstuk. Het vijfde studioalbum No Time To Chill kwam uit in juli 1998. Dit was het eerste album met Coon. Het behaalde de 4de positie in de Duitse albumhitlijst.

In juli 1999 kwam de single Faster Harder Scooter uit, dat de 7de positie in de Duitse hitlijst behaalde. Dit was de eerste single van het zesde album, Back To The Heavywheight Jam, die dezelfde positie behaalde. In december kwam de single Fuck The Millennium uit, waarin Baxxter zichzelf bijnamen aanmat als Sheffield Dave, Ice, Screaming Lord en Candyman.

In mei 2000 verscheen het zevende album, Sheffield, met de singles I'm Your Pusher en She's The Sun. Die laatste single was een terugblik naar de newwavejaren van Jordan en Baxxter.

In 2001 kwam de single Posse (I Need You On The Floor) uit. Het was de eerste single van het album We Bring The Noise, dat uitkwam in juni. Van dit album kwam nog een single uit, Aiii Shot The DJ.

In december verscheen de single Ramp! (The Logical Song), waarmee Scooter in het Verenigd Koninkrijk een grote hit behaalde.

2002-2006[bewerken]

Begin 2002 volgde de tournee "Push The Beat For This Jam". Het concert in Keulen werd gefilmd en kwam uit op dvd en live-cd onder de titel Encore (The Whole Story) en op een cd getiteld Encore (Live & Direct). In het begin van dit jaar verscheen het album met hoogtepunten, Push The Beat For This Jam. Axel Coon besloot de band te verlaten om een solocarrière te beginnen. Jay Frog, die al een remix had gedaan voor de single Ramp! (The Logical Song), volgde hem op. De eerste single met Frog, Nessaja, behaalde in Duitsland de eerste positie. Dit was Scooters eerste en enige nummer 1-hit in eigen land. In november kwam 24 Carat Gold uit, een album met hoogtepunten om Jay Frog voor te stellen aan de fans. In februari 2003 ontving Scooter tijdens de Echo Awards in Duitsland de hoogste prijs voor de single Nessaja. In hetzelfde jaar kwam de single Weekend uit, dat vanwege de vele topless danseressen in de video een schandaal werd genoemd in de media.[bron?] De single behaalde de 2de positie in de Duitse hitlijsten. In maart 2003 kwam onder de titel The Stadium Techno Experience Scooters negende studioalbum uit. De volgende single werd The Night en was volgens Scooter de laatste single met de high-pitched voice; Scooter hield zich daar vier jaar lang aan. Voor de single Maria (I Like It Loud) werd samengewerkt met Marc Acardipane en Dick Rules, die het origineel maakten. Deze single bereikte de 4e positie in de Duitse hitlijsten; ook in Nederland werd dit nummer bekend. In 2004 bestond Scooter 10 jaar en dit werd gevierd met een tournee, de We Like It Loud Tour. In november 2004 kwam het tiende studioalbum, Mind The Gap, uit. De eerste single van dit album was Shake That! en was in een andere stijl dan gewoonlijk. Shake That! was een discohousenummer en een bewerking van Shake Your Booty van KC & The Sunshine Band. De volgende single van dit album, die begin 2005 uitkwam, was One (Always Hardcore) en behaalde de 13de positie in de Nederlandse top 40. Scooter trad in 2005 op tijdens de Nederlandse TMF Awards met een medley van One (Always Hardcore) en Maria (I Like It Loud). In oktober 2005 kwam de single Hello! (Good To Be Back) uit, zijnde de eerste single van het elfde studioalbum, Who's Got The Last Laugh Now?, dat in november uitkwam. De tournee "Who's Got The Last Laugh Now?" volgde in 2006, en in juni kwam hiervan een dvd en live-cd uit, getiteld Excess All Areas.

2006-heden[bewerken]

In augustus 2006 verscheen op Scooters website het bericht dat Jay Frog de band verlaten had en werd opgevolgd door de Duitse dj en producent Michael Simon, die in 1997 met zijn project Shahin & Simon in het voorprogramma van Scooters tournee Age Of Love had opgetreden.

Op 19 augustus vond in Zwitserland het eerste optreden met Simon plaats. De eerste single in de nieuwe bezetting was Behind The Cow, dat op 1 december 2006 gespeeld werd tijdens een optreden voor de televisieshow The Dome 40 in Düsseldorf. De single kwam uit op 19 januari 2007 en bevatte een halve minuut rap van Fatman Scoop. Op 9 februari 2007 verscheen het twaalfde album, The Ultimate Aural Orgasm. Dit album bevatte de single Behind The Cow, en hiervan kwam ook de tweede single Lass Uns Tanzen uit (23 maart), Scooters eerste Duitstalige single.

Op 10 augustus kwam de single The Question Is What Is The Question uit, een single in jumpstyle. Het bevatte een high-pitched voice met tekst van Mouth & MacNeals How Do You Do?. Dit was de eerste single met high-pitched voice sinds The Night (2003). De tweede jumpstylesingle werd And No Matches, die uitkwam op 23 november. Die bevatte ook de high-pitched voice, ditmaal van Emilia's Big Big World. Het dertiende studioalbum kwam uit op 30 november 2007 en was getiteld Jumping All Over The Word. Zoals de titel doet vermoeden was dit een jumpstylealbum; het bevatte de singles The Question Is What Is The Question en And No Matches. De derde single van dit album droeg evenals het album de titel Jumping All Over The World en kwam uit op 1 februari 2008. Het nummer was geïnspireerd op Headhunterz' Rock Civilization, en bevatte een high-pitched voice van A Glass of Champagne van Sailor. In maart begon in Duitsland de tournee Jumping All Over The World. Op de MySpacepagina van Scooter was er een wedstrijd waarin jumpstylefilmpjes ingestuurd konden worden. De winnaar mocht samen met Scooter op het podium "jumpen". Op 18 april 2008 kwam de single I'm Lonely uit. Ook dit nummer was afkomstig van het album Jumping All Over The World. De singleversie was echter volkomen anders dan de albumversie. I'm Lonely kwam de Duitse hitlijsten binnen op nummer 9 en was daarmee Scooters 22e toptienhit in eigen land. De "jumpers" die Scooter bijstaan bij elk optreden in de wereld komen uit Rotterdam en worden de Sheffield Jumpers genoemd. Op 26 september 2008 bracht Scooter samen met Status Quo de single Jump That Rock (Whatever You Want) uit. Deze single was een cover van Whatever You Want van Status Quo. Een week later, op 3 oktober, bracht Scooter het album Jumping All Over The World opnieuw uit onder de titel Jumping All Over The World - Whatever You Want. Dit album bevatte naast het reguliere album zeven "Hands On Scooter"-tracks: door andere artiesten uitgevoerde Scooternummers, een live-dvd, een dvd met de video's, een cd met hoogtepunten, een T-shirt en een kaart met handtekeningen. Het album was verkrijgbaar in drie edities, Normal, Premium en Deluxe. De normale editie bevatte het album, de zeven "Hands On Scooter"-tracks en de cd met hoogtepunten; de Premium Edition bevatte daarnaast ook de dvd met het concert. De Deluxe Edition (luxe-uitgave) was zoals hierboven beschreven en het meest uitgebreid. Via Amazon werd een gesigneerde luxe-editie in een beperkte oplage van 1000 stuks aangeboden.

Op 14 augustus 2009 verscheen de nieuwe single J'adore Hardcore, en het nieuwe album Under The Radar Over The Top lag op 2 oktober in de winkel. De tweede single van dit album werd Ti Sento. Ti Sento lag op dezelfde dag in de winkel als het album.

In 2011 maakte de groep de intro voor de Duitse versie van de film New Kids Turbo, genaamd Friends Turbo.

De Duitse technoformatie Scooter heeft in 2011 een zogenoemde mash-up gemaakt van 'L'amour est bleu' van Vicky Leandros. Het nummer 'C'est bleu' van Scooter feat. Vicky Leandros staat op het album heet 'The Big Mash Up', een dubbel-cd. Op het tweede schijfje staat de langste Scooter-single: 'Suck My megamix'. Dit nummer duurt 79 minuten en 57 seconden. Deze mix bevat meer dan 40 van hun singles.

In november 2012 verscheen Music for a big night out, het zestiende studioalbum van Scooter. Het album werd voorafgegaan door de eerste single "4:00 AM" op 7 september 2012. De tweede single "Army of Hardcore" werd uitgebracht op dezelfde dag als het album.

In 2013 viert Scooter zijn 20ste verjaardag met de serie 20 Years Of Hardcore - Expanded Edition, bestaande uit digitaal geremasterde versies van de albums en allerlei bonusliedjes.[1]

Sinds 2014 zit Phil Speiser bij de band als vervanger van de gestopte Rick J Jordan. Tegenwoordig maakt Scooter EDM en hebben ze de technosound achter zich gelaten.

Bandleden[bewerken]

Huidig[bewerken]

  • H.P. Baxxter (zanger), bandlid vanaf het begin
  • Phil Speiser (keyboard) bandlid sinds 2014
  • Michael Simon (keyboard), bandlid sinds 2006

Voormalig[bewerken]

  • 1994-1998: Ferris Bueller (keyboard)
  • 1998-2002: Axel Coon (keyboard)
  • 2002-2006: Jay Frog (keyboard)
  • 1994-2014: Rick J. Jordan (keyboard, medeoprichter)

Samenwerking[bewerken]

Management[bewerken]

  • Jens Thele (manager)
  • Kai Busse (boekingen)
  • Klaus Perreth (tourneemanagement)

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
And The Beat Goes On 25-3-1995 28 12
Our Happy Hardcore 20-4-1996 40 8
Wicked! 24-10-1996
Age Of Love 27-8-1997
Rough and Tough and Dangerous The singles 1994-1998 1-1-1998
No Time To Chill 20-7-1998
Back To The Heavyweight Jam 1-1-1999
Sheffield 26-6-2000
We Bring The Noise 11-6-2001
Push The Beat For This Jam The singles 1998-2002 07-01-2002
Encore - Live and direct 7-9-2002 99 1
24 Carat Gold 4-11-2002
The Stadium Techno Experience 3-5-2003
Mind the gap 29-1-2005
Who's Got The Last Laugh Now? 4-11-2005
Excess All Areas 02-06-2006 Cd niet uitgebracht in Nederland, dvd wel
The Ultimate Aural Orgasm 06-04-2007 Nederlandse uitgave
Jumping All Over The World 30-11-2007
Under The Radar Over The Top 02-10-2009
The Big Mash Up 14-10-2011
Music for a Big Night Out 02-11-2012
The Fifth Chapter 26-09-2014
Ace 05-02-2016
Scooter Forever 01-09-2017
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The Very Best Of 2010 04-09-2010 94 2* Verzamelalbum

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hyper hyper 1994 17-12-1994 12 10
Move your ass 1995 25-2-1995 4 9
Friends 1995 17-6-1995 24 5
Endless summer 1995 23-9-1995 35 3
Back in the U.K. 1995 27-1-1996 27 6
Let me be your Valentine 1996 27-4-1996 tip
Rebel yell 1996 29-6-1996 tip
I'm raving 1996 12-10-1996 tip
Fire 1997 26-4-1997 tip
How much is the fish? 1998 24-10-1998 21 10
I was made for loving you / We are the greatest 1999 19-12-1998 tip
Nessaja 2002 7-9-2002 21 8 Intro van de film Brüno
The Night 2003 7-6-2003 tip
Weekend 2003 5-4-2003 17 10 sample van Earth & Fire
Maria (I like it loud) 2003 27-9-2003 26 4 met Marc Acardipane & Dick Rules
Shake That! 2004 23-10-2004 31 2
One (always hardcore) 2005 22-1-2005 13 8
Suavemente 14-3-2005 26-3-2005 tip
Hello! (Good to Be Back) 8-11-2005 5-11-2005 tip7
The Question Is What Is the Question 10-8-2007 tip14 jumpstyle-single
Jump That Rock (Whatever You Want) 26-09-2008 met Status Quo
Bigroom Blitz 22-5-2014 met Wiz Khalifa
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Call Me Mañana 1998 27-02-1999 10 13
Fasterharderscooter 1999 11-09-1999 17 11
Fuck The Millennium 1999 11-12-1999 2 16
Hello! (Good To Be Back) 2005 03-12-2005 48 2
How Much Is The Fish? 1998 19-09-1998 1 19
Hyper Hyper 1994 01-04-1995 43 2
Jigga Jigga! 2003 07-02-2004 tip 13
Maria (I Like It Loud) 2003 27-09-2003 38 4
Move Your Ass! 1995 01-04-1995 16 11
Nessaja 2002 02-11-2002 16 12
One (Always Hardcore) 2004 12-03-2005 41 6
Posse - I Need You On The Floor 2001 16-06-2001 44 2
Shake That! 2004 23-10-2004 41 3
Suavemente 2004 07-05-2005 25 6
The Night 2003 19-07-2003 50 1
We Are The Greatest / I Was Made For Lovin' You 26-12-1998 50 1
Weekend! 2003 24-05-2003 35 4

Externe links[bewerken]