Haussire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haussire-Ouest
Top 498 m
Locatie Ardennen
Startplaats La Roche-en-Ardenne
Hoogteverschil 275 m
Lengte 5.400 m
Stijgings-% 5,1%
Steilste km 15%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport
Haussire-Sud
Top 498 m
Locatie Ardennen
Startplaats La Roche-en-Ardenne
Hoogteverschil 273 m
Lengte 3.900 m
Stijgings-% 7%
Steilste km 13%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport
Haussire-Sud-Ouest
Top 498 m
Locatie Ardennen
Startplaats La Roche-en-Ardenne
Hoogteverschil 275 m
Lengte 4.600 m
Stijgings-% 6%
Steilste km 14%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

De Haussire of Col de Haussire is de naam voor drie beklimmingen in het wielrennen naar het hoogste punt van een verharde weg in La Roche-en-Ardenne in de Waalse Ardennen. De top van de verharde weg ligt op 498 meter hoogte. Dit punt vormt geen heuveltop, noch is het een zadel tussen twee heuveltoppen. De top van de beklimming ligt op de flank van een hoger gelegen plateau dat bij de Baraque Fraiture (651 m, tien kilometer verder) zijn hoogste punt bereikt. De "Col de Haussire" ligt wel op het waterscheidingspunt tussen de Royin en de Pierreux, twee beken die uitmonden in de Ourthe.

De Haussire kan langs drie verschillende wegen beklommen worden. De drie verschillende beklimmingen starten allen in de Ourthe-vallei. Langs de westzijde, de Haussire-Ouest, is de beklimming 5.400 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1% en een maximaal stijgingspercentage van 15%. Deze beklimming volgt het dal van de Royin-beek. Langs de zuidzijde, de Haussire-Sud, heeft de beklimming een lengte van 3.900 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 7% en een maximaal stijgingspercentage van 13%. Langs de zuidwestzijde, de Haussire-Sud-Ouest, heeft de beklimming een lengte van 4.600 meter, een gemiddeld stijgingspercentage van 6% en een maximaal stijgingspercentage van 14%. Beide hellingen vervoegen mekaar op anderhalve kilometer voor de top. De beklimming Haussire-Sud ligt volledig in de vallei van de Ruisseau de Pierreux.

De drie beklimmingen zijn opgenomen in de COTACOL met de duizend zwaarste wielerbeklimmingen van België. De Haussire-Sud-Ouest kreeg hierin de hoogste score en werd bijgevolg uitgeroepen tot de zwaarste beklimming van België.

Van de zogeheten top kan men via onverharde wegen verder doorstijgen in de richting van Samrée.