Buitenplaats Kasteel Wijlre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hedge House)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht van de rechter zijgevel en de achtergevel van het omgrachte kasteel met meerdere terrassen en dakruiter, gezien vanuit het park

Buitenplaats Kasteel Wijlre is een centrum voor cultuur en landschap in het kerkdorp Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem, in het zuiden van de provincie Limburg (Nederland).

Buitenplaats Kasteel Wijlre[bewerken]

In het historische koetshuis en het moderne kunstpaviljoen Hedge House worden tentoonstellingen georganiseerd. In de kasteeltuin zijn permanente kunstwerken van onder meer Ad Dekkers, Giuseppe Penone, Peter Struycken en Carel Visser te bezichtigen. De kasteeltuin werd in 2014 genomineerd voor de European Garden Award.

Oorsprong[bewerken]

In 1981 verwierf het echtpaar Jo en Marlies Eyck kasteel Wijlre en in de daaropvolgende jaren creëerden zij hier een onderkomen voor hun kunstcollectie die zij in de loop der jaren hadden bijeengebracht. Jo Eyck verdiende zijn fortuin in de verfindustrie. De architect Wiel Arets ontwierp het tentoonstellingspaviljoen Hedge House, dat tevens dienstdoet als orangerie en kippenhok. Het gedeeltelijk verzonken paviljoen van beton, glas en staal werd in 2001 opgeleverd en vormt samen met de verspreid opgestelde kunstwerken in de kasteeltuin een natuurlijk geheel met de historische omgeving. De vaste collectie werd tot 2011 tentoongesteld in het Koetshuis terwijl het paviljoen werd gebruikt voor jaarlijks wisselende solo-tentoonstellingen.

Van privaat naar publiek[bewerken]

In 2011 gingen het beheer en behoud van het landgoed en de culturele programmering van de tentoonstellingen in het Hedge House en het Koetshuis over naar de Stichting buitenplaats Kasteel Wijlre. Deze stichting is verantwoordelijk voor het voortbestaan van het Gesamtkunstwerk en organiseert een doorlopend programma van tentoonstellingen, educatieve projecten en culturele projecten. Buitenplaats Kasteel Wijlre is geopend voor publiek in het voorjaar, de zomer en het najaar.

De collectie[bewerken]

De kunstverzameling bestaat uit werken van voornamelijk Nederlandse kunstenaars uit de postmodernistische en minimalistische stromingen. Al vanaf 1965 toonde Jo Eyck in het bedrijfspand van Jac Eyck Verfindustrie BV in Heerlen neo-constructivistisch werk van kunstenaars als Peter Struycken, Carel Visser en Richard Paul Lohse. In de collectie bevinden zich schilderijen en sculpturen van Ad Dekkers, Ger van Elk, Leo Vroegindeweij, René Daniëls, Rob van Koningsbruggen, Guido Geelen en Marlene Dumas. Ook bevat de collectie werken van Donald Judd, Richard Long, Tony Cragg en Giuseppe Penone. Een groot deel van de kunstcollectie Eyck werd in 2012 met financiële steun van de Provincie Limburg aangekocht door het Bonnefantenmuseum Maastricht.

Externe link[bewerken]