Donald Judd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Donald Judd
Sculptuur Zonder titel, Münster, Duitsland
Persoonsgegevens
Volledige naam Donald Clarence Judd
Geboren 3 juni 1928
Overleden 12 februari 1994
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer en schilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Minimalisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Donald Clarence Judd (Excelsior Springs (Missouri), 3 juni 1928Manhattan, New York, 12 februari 1994) was een Amerikaanse schilder en beeldhouwer. Hij geldt naast Robert Morris en Sol LeWitt als een der hoofdvertegenwoordigers van het minimalisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Judd studeerde van 1949 tot 1953 filosofie aan de Columbia-universiteit in New York en in de avonduren kunstgeschiedenis aan de gerenommeerde opleiding van de Art Students League of New York, en zette na een korte onderbreking zijn kunst- en filosofiestudie van 1957 tot 1962 aan de Columbia-universiteit voort. In 1962 kreeg hij achtereenvolgens een aanstelling tot docent aan het "Brooklyn Institute of Arts and Sciences" in New York, de Yale-universiteit in New Haven (Connecticut), de Universiteit van Saskatchewan en het Oberlin College in Ohio.

Van 1959 tot 1965 werkte hij als vrij criticus voor de kunsttijdschriften Art News, Arts Magazine en Art International. Nadat hij als kunstenaar bekend werd, kon hij gebruikmaken van de kennis, die hij zich reeds als kunstcriticus met betrekking tot de Europese en jonge Amerikaanse kunst eigen had gemaakt.

Zijn werk[bewerken | brontekst bewerken]

Judd begon zijn carrière als schilder, maar hij wilde zijn werken niet aan de muur hangen. Hij experimenteerde daarom met vrijstaande objecten, maar de vorm van het object werd voor hem steeds belangrijker. Hij zocht naar een kunstvorm, die noch schilderen, noch beeldhouwen was. Het moest beide in zich verenigen: zijn Specific Objects. Bekend zijn vooral zijn 'stack sculptures': rechthoekige dozen in een verticale rij tegen de wand. Dat is typisch voor zijn werkwijze: eenvoudige elementen en een eenvoudige compositie. Hij werkte met uitgesproken industriële materialen: gelamineerd hout, gegalvaniseerd ijzer, geëloxeerd aluminium. Ook de kleur moest niet langer iets voorstellen, maar was er omwille van zichzelf.

Vanaf 1971 woonde en werkte Judd vooral in Marfa, Texas, waar hij in 1979 land en een aantal gebouwen (in bouwvallige staat) had gekocht met hulp van de Dia Art Foundation om zo, ver van het kunstbedrijf verwijderd, samen met vrienden en collega's op zijn ideale manier te kunnen exposeren. De opening van het gerenoveerde complex vond plaats in 1986. De Chinati Foundation zet thans de non-profitorganisatie voort met een permanente expositie van werken van Donald Judd, John Chamberlain, Dan Flavin, Ilya Kabakov, Richard Long, Carl Andre, Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf: Einblicke. Das 20. Jahrhundert in der Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf, Hatje Cantz Verlag 2000; ISBN 3-7757-0853-7

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Donald Judd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.