Carl Andre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Carl Andre (Quincy (Massachusetts), 16 september 1935) is een Amerikaanse minimalistische beeldhouwer.

Biografie[bewerken]

Andre werd geboren in Quincy in de staat Massachusetts. Hij studeerde aan kunstacademies in de Verenigde Staten en Europa, maar werd niet direct kunstenaar. Hij werkte onder andere bij een tijdschrift, als officier in het leger en als treinconducteur.

Carl Andre was getrouwd met performance kunstenaar Ana Mendieta, die in 1985 stierf.

Vanaf de jaren 60 ging Andre zich toeleggen op zijn bekende sculpturen gemaakt uit vaak eenvoudige, makkelijk verkrijgbare materialen. In zijn vroege werk citeerde hij naar Constantin Brâncuși in grotendeels houten, verticale werken. In deze periode maakte Andre vooral grote verticale werken, die in de beginfase nog door hem werden bijgewerkt, maar die hij onder invloed van andere minimalistische kunstenaars uiteindelijk onbewerkt liet.

De verticale sculpturen waren echter niet bevredigend genoeg voor Andre, hij ging zich steeds meer toeleggen op horizontale sculpturen. Bekende werken zijn de grote metalen platen die in een gelijkzijdig vierkant op de grond zijn neergelegd. In Nederland zijn deze werken onder andere te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Van Abbemuseum in Eindhoven. In feite is het de bedoeling dat de bezoeker om, over en langs het werk kan lopen, dit wordt echter niet in elk museum evenveel gewaardeerd.

In 1968 werd Andre uitgenodigd voor deelname aan 4.documenta in Kassel, evenals voor documenta 6 in 1977 en voor documenta 7 in 1982.

Stijl[bewerken]

De werken van Carl Andre behoren tot de minimal art. Het werk van Andre heeft als belangrijkste thema het doorklieven van de ruimte door middel van een object. Zo zijn er sculpturen die bestaan uit op elkaar gestapelde bakstenen die de imaginaire looproute van bijvoorbeeld een museumzaal doorbreken.

Musea en werken[bewerken]

43 Roaring forty (1988) in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum

Werken zijn onder andere te zien in musea voor moderne kunst en beeldenparken, zoals:

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]