Carl Andre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carl Andre
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Quincy (Massachusetts), 16 september 1935
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Minimalisme
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Carl Andre (Quincy (Massachusetts), 16 september 1935) is een Amerikaanse minimalistische beeldhouwer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Andre werd geboren in Quincy in de staat Massachusetts. Hij studeerde aan kunstacademies in de Verenigde Staten en Europa, maar werd niet direct kunstenaar. Hij werkte onder andere bij een tijdschrift, als officier in het leger en als treinconducteur.

Carl Andre was getrouwd met performance kunstenaar Ana Mendieta, die in 1985 stierf door een val uit het raam, onmiddellijk na een echtelijke ruzie. Verschillende tekenen deden vermoeden dat Carl Andre haar had geduwd. Hij had schrammen op zijn arm en neus, en buren getuigden dat ze Mendieta hadden horen roepen voor ze viel. Toch werd hij door het gerecht onschuldig bevonden.

Vanaf de jaren 60 ging Andre zich toeleggen op zijn bekende sculpturen gemaakt uit vaak eenvoudige, makkelijk verkrijgbare materialen. In zijn vroege werk citeerde hij naar Constantin Brâncuși in grotendeels houten, verticale werken. In deze periode maakte Andre vooral grote verticale werken, die in de beginfase nog door hem werden bijgewerkt, maar die hij onder invloed van andere minimalistische kunstenaars uiteindelijk onbewerkt liet.

De verticale sculpturen waren echter niet bevredigend genoeg voor Andre, hij ging zich steeds meer toeleggen op horizontale sculpturen. Bekende werken zijn de grote metalen platen die in een gelijkzijdig vierkant op de grond zijn neergelegd. In Nederland zijn deze werken onder andere te zien in het Kunstmuseum Den Haag, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Van Abbemuseum in Eindhoven. In feite is het de bedoeling dat de bezoeker over en langs het werk kan lopen, dit wordt echter niet in elk museum evenveel gewaardeerd.

In 1968 werd Andre uitgenodigd voor deelname aan documenta 4 in Kassel, evenals voor documenta 6 in 1977 en voor documenta 7 in 1982.

Tot op de dag van vandaag worden er protesten georganiseerd bij tentoonstellingen van zijn werk, omdat ze vinden dat Andre onterecht vrijgesproken is voor de moord op Ana Mendieta.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

De werken van Carl Andre behoren tot de minimal art. Het werk van Andre heeft als belangrijkste thema het doorklieven van de ruimte door middel van een object. Zo zijn er sculpturen die bestaan uit op elkaar gestapelde bakstenen die de imaginaire looproute van bijvoorbeeld een museumzaal doorbreken.

Musea en werken[bewerken | brontekst bewerken]

43 Roaring forty (1988) in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum

Werken zijn onder andere te zien in musea voor moderne kunst en beeldenparken, zoals:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Carl Andre van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.