Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim

Het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim is een beeldenpark van 30 hectare in het deelpark Middelheim van het Nachtegalenpark bij Antwerpen.

Het deelpark Middelheim is bekend om zijn beeldenpark, dat is ontstaan uit de 'Biënnale Middelheim', die vanaf 1951 iedere twee jaar in het park georganiseerd werd. Na twintig afleveringen van deze beeldententoonstelling besloot men in 1989 een andere manier te kiezen om de beeldenverzameling aan te vullen. De beeldentuin heeft de vorm van vier uitwaaierende stroken, aan beide zijden van de Middelheimlaan die het park middendoor snijdt.

De collectie omvat inmiddels tweehonderd beelden, waarvan enkele tientallen in de stad Antwerpen zijn geïnstalleerd. Bovendien beschikt het openluchtmuseum over honderden beelden die middels wisseltentoonstellingen worden getoond in het Braem-paviljoen. In dit paviljoen staan kwetsbare stukken opgesteld die niet in openlucht kunnen staan. Het Documentatiecentrum Burgemeester Lode Craeybeckx van het beeldenpark is gevestigd in de Orangerie van het Middelheimpark.

In 2012 werd de plantentuin Hortiflora met een oppervlakte van 5 hectare toegevoegd aan het bestaande beeldenpark. Zo ontstaat een natuurlijke verbinding met het Nachtegalenpark. Aan de kant van de Hortiflora is een door architect Paul Robbrecht ontworpen nieuw halfopen tentoonstellingsgebouw gebouwd, genoemd Het Huis. Het is een vijf meter hoog transparant halfopen volume met een klare geometrie.

Naar eigen zeggen ziet de ontwerper het gebouw als een intiem bouwwerk, bevolkt met tijdelijke bewoners. Het wil een ruimte zijn die koestert en beschermt. Niet oversized, zoals de meeste hedendaagse musea maar op mensenmaat. Een paviljoen dat een tijdelijke een-op-een relatie met kunstwerken mogelijk maakt.
De ontwerper schetste ook nieuwe lijnen en dreven in het bestaande landschap.

Collectie[bewerken]

De collectie omvat werken van vele vooraanstaande beeldhouwers van de moderne en hedendaagse beeldenkunst, onder anderen:

Aristide Maillol: De rivier
Rodin: Balzac, 1897
Auguste Renoir: Venus Victrix, 1914
Antoine Bourdelle: Heracles, 1909

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]