Naar inhoud springen

Kleine ijsvogelvlinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleine ijsvogelvlinder
Kleine ijsvogelvlinder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Nymphalidae (Vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders)
Onderfamilie:Limenitidinae
Geslacht:Limenitis
Soort
Limenitis camilla
(Linnaeus, 1764)
Kleine ijsvogelvlinder
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine ijsvogelvlinder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De kleine ijsvogelvlinder (Limenitis camilla) is een vlinder uit de onderfamilie Limenitidinae van de familie Nymphalidae (vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De voorvleugellengte varieert tussen de 22 en 29 millimeter.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De vlinder is een Centraal-Europese soort en vliegt van zeeniveau tot 1500 meter. De kleine ijsvogelvlinder werd in Nederland en België na een sterke vermindering in de jaren 1990 door verdroging en dichtgroeien van bos als bedreigd gezien.[1] Nu de vlinder anno 2023 weer steeds vaker wordt aangetroffen staat hij op de Nederlandse Rode lijst dagvlinders als kwetsbaar. Deze verbetering is volgens de Vlinderstichting te danken aan gericht natuurbeheer ten gunste van de vlindersoort.[2] Ook het weer heeft invloed op de aantallen. Koel weer in de vliegtijd van het voorgaande jaar, heeft minder exemplaren in het jaar erop als gevolg. Dit komt doordat de vrouwtjes warmte nodig hebben om te kunnen vliegen en zodoende hun eitjes af te kunnen zetten. Weinig neerslag in de vliegtijd heeft vermoedelijk een positief effect op de aantallen. In Nederland werden meer exemplaren waargenomen na droogte in de zomermaanden.[1] De vliegtijd is van juni tot en met augustus.

Waardplant[bewerken | brontekst bewerken]

De rups van de kleine ijsvogelvlinder prefereert bij uitstek kamperfoelie als waardplant. De groene rups is te herkennen aan de opvallend gevormde doorntjes.

Rups

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]