Richard Deacon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Deacon
Richard Deacon (2017)
Persoonsgegevens
Geboren 15 augustus 1949
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Let's Not Be Stupid, University of Warwick

Richard Deacon (Bangor (Wales), 15 augustus 1949) is een Britse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Richard Deacon studeerde achtereenvolgens aan het Somerset College of Art in Taunton (1968-1969), de St Martin's School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) in Londen (1969-1972) en het Royal College of Art, eveneens in Londen (1974-1977). Deacon was een leerling van Anthony Caro en zijn medestudenten waren onder meer Tony Cragg en Bill Woodrow. Hij verliet het Royal College om zijn studie tot 1978 parttime te vervolgen aan de Chelsea School of Art. Deacon had zijn eerste solotentoonstelling eveneens in 1978 in Brixton. In 2001/2002 had hij een dubbeltentoonstelling met zijn vriend, de Nederlandse beeldhouwer Henk Visch in het Stedelijk Museum Schiedam.

Het werk van Deacon is abstract, maar er zijn steeds verwijzingen naar anatomische functies (lichaamsdelen en vooral zintuigen als ogen en oren), hetgeen ook uit de dubbelzinnige titels blijkt. Hij gebruikt voor zijn kunstwerken bij voorkeur alledaagse en industriële materialen, een werkwijze waaruit de beïnvloeding door de opvattingen van Donald Judd blijkt, zoals gelamineerd multiplex en hij noemt zichzelf eerder een ambachtsman dan een beeldhouwer.

Deacon werd in 1986 uitgenodigd voor de kunstmanifestatie Sonsbeek '86 in Arnhem. In 1987 won hij de prestigieuze Turner Prize met zijn sculptuur To My Face No. 1. In hetzelfde jaar vond een solotentoonstelling plaats in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Eveneens in 1987 nam hij deel aan Skulptur.Projekte in Münster en in 1992 aan documenta 9 in Kassel. In 1999 werd hij onderscheiden met de benoeming tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. In 2001 nam hij deel aan een expositie in MoMA PS1 in New York en vertegenwoordigde in 2007 Wales bij de Biënnale van Venetië.

De kunstenaar leeft en werkt in Londen.

Werken in musea[bewerken | brontekst bewerken]

Kunst in de openbare ruimte (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Richard Deacon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.