John Körmeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Körmeling
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Geboortedatum 1 januari 1951
Geboorteplaats Amsterdam
Beroep beeldhouwer en architect
Werken
Belangrijke gebouwen Draaiend huis
Prijzen Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

John Körmeling (Amsterdam, 1 januari 1951) is een Nederlandse beeldhouwer en architect. Hij realiseerde vele opdrachten in de openbare ruimte en nam deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Leven en werk[bewerken]

Kunstwerk "1989" van John Kormeling. Rotterdam, Hillelaan.

Körmeling studeerde architectuur aan de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven in Eindhoven en woont en werkt aldaar. Hij is meer dan een architect. Hij heeft een brede en onconventionele kijk op architectuur, omdat dit voor hem niet slechts bouwkunst behelst, maar ook stedenbouwkunde, design en beeldende kunst. Zijn werk draagt hier de sporen van en kan niet worden ondergebracht onder één noemer. Het leitmotiv van zijn oeuvre is het begrip 'ruimte' en de verschillende manieren waarop men hiermee kan omgaan.

De problematiek van stadsplanning, in combinatie met het groeiende aantal auto's en de nodige infrastructuur hiervoor (bijvoorbeeld: autosnelwegen en parkeergarages) fascineert Körmeling. Een groot deel van zijn oeuvre draait rond het vinden van creatieve en artistiek verantwoorde oplossingen voor het tekort aan parkeerplaatsen en voor files. Körmelings projecten zijn vaak geïdealiseerd en onuitvoerbaar en geven meestal blijk van een fijn gevoel voor humor. Zo maakte hij in 1999 een reuzenrad voor auto's in Utrecht: 'Drive-in wheel'. Bij Körmeling zijn vorm en inhoud vaak op zodanige manier met elkaar in overeenstemming dat beide in een oogopslag duidelijk zijn.

In 2008 werd het opmerkelijke Draaiend huis gerealiseerd op een rotonde in Tilburg.

Tentoonstellingen[bewerken]

Körmeling had in 1998 een solotentoonstelling in Museum De Pont in Tilburg en in 1999 in het Van Abbemuseum te Eindhoven. In 2004 vond een belangrijke soloexpositie plaats bij de Energie Centrale in Toronto en creëerde hij een project voor het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in het Nachtegalenpark te Antwerpen. In 2005 was zijn werk te zien op de tentoonstelling Eindhoven-Luik in Hasselt (België) en in 2006 tijdens de tentoonstelling Plug In in het Van Abbemuseum in Eindhoven. In 2007 nam hij deel aan de tweede Moscow Biennale te Moskou. Voor de Expo 2010 in Shanghai ontwierp hij het Nederlandse paviljoen Happy Street.

Prijzen[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]