Paul Felix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Paul Felix (Oostende, 8 december 1913 - aldaar, 5 januari 1981) was een Belgische architect en hoogleraar aan de KU Leuven.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Paul Felix, oudere broer van advocaat, schepen en kunstschilder Jan Felix, volgde humaniora aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende, en studeerde vervolgens af als ingenieur-architect (1937) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij realiseerde vrij snel een eerste project: een school in Slijpe.

In zijn beginperiode combineerde hij het ontwerpen met lesopdrachten in het Onze-Lieve-Vrouwecollege en het Vrij Technisch Instituut in Oostende.

Vanaf 1945 was hij ingeschreven in de Orde van Architecten en richtte een eigen architectenbureau in. Langzamerhand brak het modernisme door in zijn ontwerpen. Zijn stijl kenmerkt zich door een heldere geometrie en sober materiaalgebruik. Hij introduceerde een 'nuchtere, functionele bouwstijl' in België. Met zijn realisaties, in het bijzonder met de klooster- en kerkenbouw, leverde hij een belangrijke bijdrage aan het modernisme van de jaren vijftig in België.

In 1952 werd hij buitengewoon docent en in 1958 hoogleraar aan de architectuurafdeling van de Faculteit voor Toegepaste Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij een diepgaande herstructurering van het architectuuronderwijs doorvoerde.

Hij werd corresponderend lid (1962) en werkend lid (1965) van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Architecturaal oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Geert Bekaert & Ronny De Meyer, Paul Felix: 1913-1981 Architectuur , Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de KU Leuven, Tielt, Uitg. Lannoo, 1981.
  • Jan Delrue, In memoriam Paul Felix, hoogleraar, ingenieur en architect, in: Alumni Leuven, 1981.
  • Lexicon van West-Vlaamse beeldende kunstenaars, Deel 2, Kortrijk, 1993.
  • Luc Verpoest, Paul Felix, in: A. Van Loo, Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Mercatorfonds, Antwerpen, 2003.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]