Alma (Leuven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ALMA vzw
Oprichting 1954
Sleutelfiguren Tom Mestdagh, Algemeen directeur
Hoofdkantoor Heverlee, Vlag van België België
Producten Studentenrestaurants, catering
Website www.alma.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Alma is sinds 1954[1] het universiteitsrestaurant aan de KU Leuven. Alma baat 16 grote en kleinere locaties uit, in Leuven maar ook in Limburg en Kortrijk. Ze bieden jaarlijks 700 000 maaltijden en zowat 850 000 broodjes en snacks aan, waarnaast ze ook ieder jaar 15 000 kleine tot grote cateringactiviteiten verzorgen ter gelegenheid van congressen, seminaries, vergaderingen, feesten en andere evenementen.

Zij stellen ongeveer 80 medewerkers te werk, die aangevuld worden met tijdelijke medewerkers en jobstudenten.

Alma kan goedkope maaltijden aanbieden dankzij subsidies: de universiteit ontvangt een toelage voor sociale studentenvoorzieningen van het Ministerie van Onderwijs, en kent op haar beurt een deel van dat geld toe aan Alma. Wegens een strengere toepassing van de BTW-wetgeving kunnen sinds het academiejaar 2018-2019 enkel nog studenten en personeel in de restaurants terecht. Voordien konden niet-studenten en niet-personeel eten aan een hoger tarief aankopen. Dit impliceerde de integratie van de zogeheten witte kassa, hetgeen te omslachtig en te duur was, gezien het relatief beperkte percentage aankopen door niet-studenten en niet-personeel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Frans Possé, afgestudeerd burgerlijk ingenieur, kwam op het idee om een studentenrestaurant op te richten. Met toestemming van rector Van Wayenbergh werd op 15 februari 1954 Alma opgericht. Het eerste bestuur bestond uit 4 studenten, 4 professors en de toenmalige rector. Het eerste restaurant, Alma 1, opende in de Bondgenotenlaan. Voor 24 Belgische frank konden studenten er terecht voor soep, hoofdgerecht en dessert. Tijdens de eerste jaren werkte Alma nog niet echt met personeel, maar met student-vrijwilligers. De jaren zestig werden gekenmerkt door een enorme stijging van de studentenaantallen en deze evolutie ging aan Alma niet onopgemerkt voorbij. Het aantal verkochte maaltijden steeg van 580 000 in 1960 tot 3,3 miljoen in 1970. Wegens een plaatstekort werd er een tweede vestiging, Alma Twee, geopend in de Parkstraat, ter hoogte van de faculteit sociale wetenschappen. Vanwege de uitbreiding van de universiteit naar Heverlee groeide de nood aan een extra filiaal: Alma 3.

Jaren zeventig[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste jaren bleven de prijzen ongewijzigd, maar door de splitsing van de KU Leuven en de UCL in 1968 daalde de omzet van Alma sterk. De personeelsstaking toonde aan dat er een grote nood was aan professioneler beleid. Het gevolg hiervan was een eerste prijsstijging. Daarnaast kreeg het personeel ook vier leden in de Raad van Beheer, waardoor het aandeel van de studenten sterk verminderde.

Jaren tachtig[bewerken | brontekst bewerken]

Het begin van de jaren tachtig brachten een grote vernieuwing voor Alma: de Centrale Opslag- en Productie-eenheid (COP). Deze zou voor een grote kostenbesparing moeten zorgen door de centrale opslag en bereiding van het eten. In de praktijk bleek de COP veel te groot, deze overcapaciteit kost(te) Alma veel geld. In dezelfde periode begon ook de prijsdifferentiatie in het studentenrestaurant. Waar bijvoorbeeld eerst een zalmschotel even veel kostte als een spaghetti, ontstond er een prijsverschil, door het doorrekenen van de grondstoffen. Dit stuitte op hevig verzet van de Sociale Raad: 'Solidariteit is er maar tussen studenten die gelijk zijn voor elkaar, wij zijn niet gediend met een onderscheid tussen biefstuk- en gehaktbalstudenten.' De prijsdifferentiatie werd stelselmatig uitgebreid, waardoor de duurste maaltijd tegenwoordig bijna tweemaal zo duur is als de goedkoopste.

Jaren negentig - 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Door sterk terugvallende verkoopcijfers was Alma 1 genoodzaakt om te verhuizen van de Bondgenotenlaan naar de meer centraal gelegen Tiensestraat. Hierdoor werd Alma 1 gesloopt. Sindsdien is Alma Twee de oudste, nog bestaande Alma. Met de financiële situatie van Alma ging het intussen van kwaad naar erger: jaar na jaar worden er prijsstijgingen doorgevoerd, terwijl de omzet blijft dalen. Tussen 2001 en 2003 daalde de omzet bijvoorbeeld al voor het derde jaar op rij van 8 naar 7 miljoen euro. 2003 was ook het derde jaar op rij waarin er verlies werd gemaakt. Zonder ernstige wijzigingen in de structuur en het beleid van Alma was een faillissement onafwendbaar.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

Centrum Leuven[bewerken | brontekst bewerken]

Campus Arenberg[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alma 3
  • ESAT2
  • De Moete
  • Alma Quadrivium

Campus Gasthuisberg[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alma Gasthuisberg

Buiten Leuven[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]