Katholieke Universiteit Leuven Campus Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
KU Leuven
Campus Brussel
Catholic University of Leuven
Campus Brussels
Het Hermesgebouw, gedeeld door KULeuven Campus Brussel en Odisee hogeschool
Locatie Vlag van België Brussel, België
Opgericht Sint-Aloysius: 1858
EHSAL: 1925
UFSAL: 1969
Integratie KU Leuven: 2013
Rector Luc Sels
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Campus Brussel is een universiteitscampus van de KU Leuven in Brussel. De campus is gelegen in het centrum van de hoofdstad aan de Warmoesberg en de Stormstraat. Vlak bij de campus bevinden zich de Nationale Bank van België en de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Op de campus worden opleidingen aangeboden van de faculteiten Economie & Bedrijfswetenschappen, Letteren en Rechtsgeleerdheid.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

EHSAL[bewerken | brontekst bewerken]

Zie EHSAL voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De oorspronkelijke Economische Hogeschool Sint-Aloysius (EHSAL), vernoemd naar de Spaanse jezuïet en heilige Aloysius Gonzaga (1568-1591), ontstond in 1925 als Nederlandstalige afdeling van de toen gestichte Haute École de Commerce Saint-Louis (HEC Saint-Louis), autonoom instituut van de Franstalige Faculté universitaire Saint-Louis.[1] Binnen de Universitaire Faculteiten werd de EHSAL bij Koninklijk Besluit van 17 juli 1937 gemachtigd licentiaatsdiploma’s (nu masters) in de Handelswetenschappen uit te reiken. In 1969 beginnen de andere opleidingen van de FUSL in het Nederlands, en verandert de naam van de vereniging naar Facultés universitaires Saint-Louis - Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius. In 1973 nemen de UFSAL onafhankelijkheid van de Franstalige Facultés Saint-Louis. De FUSL behouden hun campus en huldigen een nieuw gebouw in, de Marais 109, terwijl de UFSAL et de EHSAL samen verhuizen naar eigen Nederlandstalige campus, echter in dezelfde straat.[2] De EHSAL werd toen bevestigd als instelling van universitair niveau. Tevens was EHSAL vanaf dat jaar de enige Vlaamse hogeschool die - naast de universiteiten - het wettelijk erkende diploma van Handelsingenieur mocht uitreiken.

Op 23 september 2002 voltrok er zich een grote fusie tussen het EHSAL, de IRIS Hogeschool Brussel en de Katholieke Hogeschool Brussel. De naam EHSAL werd echter behouden.

HUB[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Hogeschool-Universiteit Brussel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het academiejaar 2007-2008 gingen de afdelingen VLEKHO en HONIM over van de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst naar de EHSAL. Vanaf dat academiejaar werd de reeds bestaande samenwerking tussen EHSAL en de K.U.Brussel versterkt onder de gemeenschappelijke vlag Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB). Een jaar later wijzigde de naam Europese Hogeschool Brussel (EHSAL) officieel in HUB-EHSAL. De KUB wijzigde zijn officiële naam gelijkaardig in HUB-KUBrussel. De opleiding T.E.W. van de KUBrussel werd opgenomen in de opleiding Handelswetenschappen van EHSAL waardoor aanvankelijk het dubbel-diploma 'T.E.W./Handelswetenschappen' uitgereikt werd. Met de afdeling 'EHSAL Management School' was de HUB zo de eerste geïntegreerde hogeschool, universiteit en managementschool in Vlaanderen.

Einde K.U.B., academisering en overname door KU Leuven[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 werd de K.U.Brussel wegens aanhoudend dalende studentenaantallen opgedoekt en geïntegreerd in de KU Leuven. Van het project 'HUB' bleef zo enkel het gedeelte HUB-EHSAL over. In datzelfde jaar werden de academische opleidingen zoals onder andere Handelswetenschappen van de EHSAL toegevoegd aan de KU Leuven. De hogeschool moest door het verlies van de masteropleidingen op zoek naar een andere partner. Een fusie met de Brusselse Erasmushogeschool lag voor de hand, maar was niet mogelijk omwille van strikte afspraken binnen de associatie KU Leuven.[3] Op 1 januari 2014 fuseerde HUB-EHSAL officieel met de katholieke hogeschool Sint-Lieven, waarmee het in 2009 al een samenwerkingsverband had afgesloten. Hierdoor ontstond een nieuwe hogeschool, namelijk Odisee. Momenteel deelt de KU Leuven haar Brusselse campus met de hogeschool.

Uitbreiding Campus Brussel met Pachecogebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 september 2021 werd door eigenaar Belfius Insurance aangekondigd dat ze de sokkel van het Pachecogebouw, met vleugels aan beide zijden van de kantoortoren samen met de ondergrondse verbindende ruimtes van Passage 44 ter beschikking stelden aan de KU Leuven voor de verdere uitbouw van de Brusselse campus van de universiteit. Na verbouwingen naar plannen van het Belgische architectenteam a2o architecten-WIT, winnaar van een publieke architectuurwedstrijd georganiseerd door de Brusselse Bouwmeester, zal de KULeuven hier in 2025 bijkomende kantoor- en onderzoeksruimte, auditoria en seminarielokalen en leercentra voor de meer dan 4.000 studenten op de hoofdstedelijke campus in gebruik nemen.[4][5]

KU Leuven campus Brussel[bewerken | brontekst bewerken]

Tolkcabines van de tolkopleiding (Postgraduaat Conferentietolken)

Door de opname van de academische opleidingen van de K.U.B. door de KU Leuven en de integratie van de academische hogeschoolopleidingen bij de universiteiten ontstond in 2013 de nieuwe universiteitscampus Brussel. Rector is prof. dr. Luc Sels. Er zijn 3 faculteiten:

  • Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen (Campusdecaan: prof. dr. Jeroen Belien[6])
  • Faculteit Letteren (Campusdecaan: prof. dr. Lieven Buysse[7])
  • Faculteit Rechtsgeleerdheid (Campusdecaan: prof. dr. Annick De Boeck[8])

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogleraars en wetenschappers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]