Sint-Lucasschool (Gent)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sint-Lucas is een school voor kunstambachtelijk onderwijs in de Belgische stad Gent. Deze school is door de steeds vernieuwende wetgeving en de eenheidsstructuur binnen het secundair onderwijs verplicht zich op te splitsen in afzonderlijke scholen en is tegenwoordig een geheel van meerdere scholen allen gelegen rond dezelfde campus (Oude Houtlei-Zwarte Zusterstraat-Ingelandgat).

Geschiedenis[bewerken]

Met de oprichting in 1866 in Gent van de eerste Sint-Lucasschool legden de bestuurders van het lokale Vincentiusgenootschap de basis van een christelijk kunstambachtelijk onderwijs in België.

Het was Jean-Baptiste Bethune, die samen met Joseph de Hemptinne de eerste Sint-Lucasschool oprichtte in Gent. Naar dit model volgden nog andere gelijknamige scholen in Doornik 1877, Rijsel 1874, Luik 1880, Brussel-Schaarbeek 1882, Brussel-Sint-Gillis 1887, Bergen 1908, Namen, 1913;

Deze scholen waren bedoeld als alternatief voor de officiële kunstacademies. De Sint-Lucasschool van Gent gaf zo de aanzet tot een net van katholieke kunstscholen in het Belgische onderwijs.

Hogeschool[bewerken]

De hogeschool voor kunstonderwijs in Gent is gelegen in de Zwartezusterstraat. De school is anno 2019 onderdeel van de Associatie KU Leuven en is een campus van LUCA School of Arts. De hogeschool biedt de professionele bacheloropleidingen interieurvormgeving en beeldende vormgeving aan. De hogeschool biedt ook de volgende academische bacheloropleidingen in beeldende kunsten aan: grafisch ontwerp, vrije kunsten en textiel.

Artiesten en kunstenaars[bewerken]

Bekende artiesten en kunstenaars die een opleiding hebben gevolgd op Sint-Lucas:

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Jules HELBIG, Le Baron Bethune, fondateur des Écoles Saint-Luc. Étude biographique, Société Saint-Augustin, Desclée, De Brouwer et Cie, Rijsel - Brugge, 1906, 400 blz.
  • Jan DE MAEYER (ed.), De Sint-Lucasscholen en de neogotiek, (Kadoc-Studies, 5), Leuven, 1988.
  • Jean VAN CLEVEN, Frieda VAN TYGHEM et al., De Neogotiek in België, Tielt, 1994.
  • Wilfried WOUTERS, Van tekenklas tot kunstacademie. De Sint-Lucasscholen in België 1866-1966 (UGA), Kortrijk- Heule, 2011.

Externe links[bewerken]