HONIM (instelling)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het HONIM, afkorting van Hoger Onderwijs van Imelda was een katholieke hogeschool in Koekelberg. Tot op vandaag wordt de naam van de instelling gebruikt door de studentenvereniging HONIM. De school is vernoemd naar de zalige Imelda Lambertini (1322 – 1333).

Vóór de fusie-operatie van het hoger onderwijs in Vlaanderen van 1995 bood het als enige Nederlandstalige school het graduaat plastische kunsten aan, naast een graduaat interieurvormgeving en enkele graduaten in het economische domein.

Geschiedenis[bewerken]

Het HONIM ontstond uit een Franstalige lagere school die in 1903 in Molenbeek werd opgericht door de Franse zusters van de orde van Le Sauveur et la Sainte Vierge. Deze orde werd gesticht door Zuster Marie de Jésus du Bourg (1788-1862). Hieruit groeide weldra een commercieel en beroepsmiddelbaar.

In 1938 startte men met een Nederlandstalige afdeling en Imelda werd één van de pioniers van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Toen ontstond ook een hogere beroepsschool en handelsnormaalschool.

Nieuwe opleidingen volgden: regentaat snit & confectie, regentaat handel en regentaat huishoudkunde. Met de Wereldtentoonstelling van 1958 groeide de vraag naar Nederlandstalige tolken, vertaalsters en directiesecretaressen waarop de zusters reageerden met de oprichting van een opleiding hoger secretariaat.

In 1995 sloot de school aan bij de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst. Wegens overlapping van het aanbod verhuisde het graduaat plastische kunsten naar de hogeschool Sint-Lucas in Gent, de interieurvormgeving naar de hogeschool Sint-Lucas in Schaarbeek. De andere graduaten zijn nu bacheloropleidingen in bedrijfsmanagement, office management en toegepaste informatica.

Sinds 5 juli 2007 is HONIM opgegaan in HUB-EHSAL, sinds 2014 Odisee.

Externe links[bewerken]