Université Saint-Louis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Université Saint-Louis - Bruxelles
Université Saint-Louis Bruxelles logo.svg
Locatie Vlag van België Brussel, België
Opgericht 1858
Type Katholieke universiteit
Rector Pierre Jadoul
Studenten 4.000[1]
Personeel 507
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Université Saint-Louis - Bruxelles, tot 2013 bekend onder de naam Facultés universitaires Saint-Louis (FUSL), is een Franstalige katholieke universiteit in hartje Brussel.

Van oorsprong (1858) is het een opleidingsinstituut van de jezuïeten dat kandidaten voorbereidde op het toelatingsexamen filosofie aan de universiteit. Sedert 1929 werd het een kandidaturen-centrum voor de opleidingen in de rechten en de wijsbegeerte en letteren.

Na mei 1968 werden de meeste cursussen ontdubbeld in een Nederlandstalige en Franstalige sectie. In 1973 werd de Nederlandstalige afdeling verzelfstandigd als Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius. Dit groeide later uit tot de Katholieke Universiteit Brussel. De K.U. Brussel ging evenwel later op in de HUB, waarvan de academische opleidingen nadien in de KU Leuven overgingen. De contacten tussen Saint-Louis en de KU Leuven blijven uitstekend, zodat er een intensieve taaluitwisseling bestaat die leidt naar tweetalig onderwijs voor vrijwel alle bachelor opleidingen die de universiteit organiseert.

In 2005 telt de instelling 1554 studenten in de rechten; economische, politieke en sociale wetenschappen; en de wijsbegeerte en letteren, waarvoor het bachelor-diploma's, een master-diploma en specialisatie master-diploma's aflevert. In 2017 telt de universiteit 4000 studenten.[2]

In 2010 was de universiteit voorstander van een fusie van alle Franstalige katholieke universiteiten in België tot UCLouvain. Nadat de Facultés universitaires Notre-Dame de la Paix van Namen deze fusies weigerde, veranderde de FUSL van koers en koos resoluut voor het statuut van volwaardige universiteit. In dit kader wijzigde begin 2013 de naam van de universiteit naar Université Saint-Louis - Bruxelles. In September 2018 zal Saint-Louis echter met de Université catholique de Louvain fuseren om de UCLouvain te stichten.

De universiteit heeft vijf faculteiten:

  • Faculté de philosophie, lettres et sciences humaines
  • Faculté de droit
  • Faculté des sciences économiques, sociales, politiques et de la communication (ESPO)
  • Faculté de traduction et interprétation Marie Haps
  • Institut d'Études européennes

Externe link[bewerken]