Université Saint-Louis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Université Saint-Louis
Locatie Vlag van België Brussel, België
Opgericht 1858
Type Katholieke universiteit
Rector M. Jean-Paul Lambert
Studenten 2.600
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Université Saint-Louis, tot 2013 bekend onder de naam Facultés Universitaires Saint-Louis (FUSL), is een Franstalige katholieke universiteit in hartje Brussel.

Van oorsprong (1858) is het een opleidingsinstituut van de jezuïeten dat kandidaten voorbereidde op het toelatingsexamen filosofie aan de universiteit. Sedert 1929 werd het een kandidaturen-centrum voor de opleidingen in de rechten en de wijsbegeerte en letteren.

Na mei 1968 werden de meeste cursussen ontdubbeld in een Nederlandstalige en Franstalige sectie. In 1973 werd de Nederlandstalige afdeling verzelfstandigd als Universitaire Faculteiten Sint-Aloysius. Dit groeide later uit tot de Katholieke Universiteit Brussel. De contacten tussen de twee instellingen bleven nog jaren uitstekend, zodat er een tijd een intensieve taaluitwisseling bestond die leidde naar (quasi-)tweetalig onderwijs. De K.U. Brussel ging evenwel later op in de HUB, waarvan de academische opleidingen nadien in de KU Leuven overgingen.

Begin 21e eeuw telt de instelling een 2000-tal studenten in de rechten; economische, politieke en sociale wetenschappen; en de wijsbegeerte en letteren, waarvoor het bachelor-diploma's aflevert. De meeste studenten vervolgen hun studie aan de Université catholique de Louvain in Louvain-la-Neuve, omdat de programma's op elkaar afgestemd zijn.

In 2010 was de universiteit voorstander van een fusie van alle Franstalige katholieke universiteiten in België tot UCLouvain. Nadat de Université de Namur deze fusies weigerde, veranderde de FUSL van koers en koos resoluut voor het statuut van volwaardige universiteit. In dit kader wijzigde begin 2013 de naam van de universiteit naar Université Saint-Louis.

De universiteit heeft vier faculteiten:

  • La Faculté de philosophie, lettres et sciences humaines
  • La Faculté de droit
  • La Faculté des sciences économiques, sociales, politiques et de la communication (ESPO)
  • La Faculté de traduction et interprétation Marie Haps

Externe link[bewerken]