Heeresgruppe Weichsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heeresgruppe Weichsel
Bespreking op de hoofdkwartier van Heeresgruppe Weichsel, achter Hitler staan van links naar rechts: Wilhelm Berlin, Robert von Greim, Franz Reuß, Job Odebrecht en Theodor Busse.
Bespreking op de hoofdkwartier van Heeresgruppe Weichsel, achter Hitler staan van links naar rechts: Wilhelm Berlin, Robert von Greim, Franz Reuß, Job Odebrecht en Theodor Busse.
Oprichting 24 januari 1945
Ontbinding 8 mei 1945
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Krijgsmachtonderdeel Heer (Wehrmacht)
Type Legergroep

Heeresgruppe Weichsel was een legergroep van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze Heeresgruppe werd opgericht op 24 januari 1945 en werd opgeheven op 8 mei 1945 als gevolg van de algehele capitulatie van Duitsland.

Geschiedenis[bewerken]

Op 24 januari kreeg Reichsführer-SS Heinrich Himmler het bevel van Heeresgruppe Weichsel en kreeg de beschikking over restanten van de teruggetrokken 2. Armee van Heeresgruppe Mitte en 9. Armee van Heeresgruppe A. Daarnaast kreeg Himmler de beschikking over de nieuw opgerichte 11. Armee. Heeresgruppe Weichsel was vanaf toen verantwoordelijk voor het front van Glogau tot Elbing, maar wegens aanhoudende druk van de Sovjetlegers en de incompetentie van Himmler moest zij zich verder terugtrekken.

Na het mislukken van Operatie Sonnenwende werd de 2. Armee van Heeresgruppe Weichsel afgesneden tijdens het Pommerenoffensief in Danzig en werd zij direct onder bevel van het OKH geplaatst. Nadat Generaloberst Gotthard Heinrici het commando overgenomen had, werd Heeresgruppe Weichsel gereorganiseerd en lukte het hem om het Sovjet-leger in de Slag van Oder-Neißse een ruime week tegen te houden, waardoor het fort Küstrin geëvacueerd kon worden.

In de Slag van Seelower Höhen werd Heeresgruppe Weichsel in tweeën geslagen. De 9. Armee moest zich terugtrekken naar het zuiden en werd in de Slag om Berlijn en in Kessel von Halbe volledig weggevaagd. De toegevoegde 3. Panzerarmee en de zojuist opgerichte 21. Armee werden naar Mecklenburg gedirigeerd. Heinrici weigerde een bevel van Hitler om Berlijn te ontzetten uit te voeren en werd vervangen door Generaloberst Kurt Student, maar ook deze slaagde wegens de toen heersende chaotische toestand er niet in om een daadwerkelijke aanval uit te voeren. Het grootste deel van Heeresgruppe Weichsel trok zich daarna meer en meer terug naar het westen, waar het zich op 8 mei overgaf aan de geallieerden.

Commando[bewerken]

Datum Bevelhebber
24 januari 1945 Reichsführer-SS Heinrich Himmler
21 maart 1945 Generaloberst Gotthard Heinrici
29. April 1945 Generaloberst Kurt Student

Eenheden[bewerken]

Periode Eenheden
Februar 1945 2. Armee, 11. Armee, 9. Armee
Maart 1945 2. Armee, 3. Panzerarmee, 9. Armee, 11. Armee
April 1945 3. Panzerarmee, 9. Armee, 21. Armee

Veldslagen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Bron[bewerken]