Heeresgruppe Weichsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heeresgruppe Weichsel
Bespreking op de hoofdkwartier van Heeresgruppe Weichsel, achter Hitler staan van links naar rechts: Wilhelm Berlin, Robert von Greim, Franz Reuß, Job Odebrecht en Theodor Busse.
Oprichting 24 januari 1945
Ontbinding 8 mei 1945
Land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Krijgsmacht-
onderdeel
Balkenkreuz.svg Heer
Onderdeel van Wehrmacht
Type Legergroep
Aantal Ca. 500.000
Veldslagen Tweede Wereldoorlog
Commandanten zie commandanten

Heeresgruppe Weichsel was een legergroep van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze Heeresgruppe werd opgericht op 24 januari 1945 en werd opgeheven op 8 mei 1945 als gevolg van de algehele capitulatie van Duitsland.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Op 24 januari kreeg Reichsführer-SS Heinrich Himmler het bevel van Heeresgruppe Weichsel en kreeg de beschikking over restanten van de teruggetrokken 2. Armee van Heeresgruppe Mitte en 9. Armee van Heeresgruppe A. Daarnaast kreeg Himmler de beschikking over de nieuw opgerichte 11. Armee. Heeresgruppe Weichsel was vanaf toen verantwoordelijk voor het front van Glogau tot Elbing, maar wegens aanhoudende druk van de Sovjetlegers en de incompetentie van Himmler moest zij zich verder terugtrekken.

Na het mislukken van Operatie Sonnenwende werd de 2. Armee van Heeresgruppe Weichsel afgesneden tijdens het Pommerenoffensief in Danzig en werd zij direct onder bevel van het OKH geplaatst. Nadat Generaloberst Gotthard Heinrici het commando overgenomen had, werd Heeresgruppe Weichsel gereorganiseerd en lukte het hem om het Sovjet-leger in de Slag van Oder-Neißse een ruime week tegen te houden, waardoor het fort Küstrin geëvacueerd kon worden.

In de Slag van Seelower Höhen werd Heeresgruppe Weichsel in tweeën geslagen. De 9. Armee moest zich terugtrekken naar het zuiden en werd in de Slag om Berlijn en in Kessel von Halbe volledig weggevaagd. De toegevoegde 3. Panzerarmee en de zojuist opgerichte 21. Armee werden naar Mecklenburg gedirigeerd. Heinrici weigerde een bevel van Hitler om Berlijn te ontzetten uit te voeren en werd vervangen door Generaloberst Kurt Student, maar ook deze slaagde wegens de toen heersende chaotische toestand er niet in om een daadwerkelijke aanval uit te voeren. Het grootste deel van Heeresgruppe Weichsel trok zich daarna meer en meer terug naar het westen, waar het zich op 8 mei overgaf aan de geallieerden.

Commandanten[1][bewerken | bron bewerken]

Rang Naam Begin Eind Opmerking
Reichsführer-SS Heinrich Himmler 28 januari 1945 20 maart 1945
Generaloberst Gotthard Heinrici 20 maart 1945 28 april 1945 Op staande voet door Generalfeldmarschall Wilhelm Keitel ontslagen, dit vanwege van een ongeoorloofde terugtrekking[2].
General der Infanterie Kurt von Tippelskirch 28 april 1945 29 april 1945 (mit der Führung beauftragt) (vrije vertaling: met het leiderschap belast)
Generaloberst Kurt Student 29 april 1945[2][3] 8 mei 1945[3] Student kwam echter pas op 1 mei 1945 uit Nederland aan, om fysieke het bevel over Heeresgruppe Weichsel op zich te nemen[2].

Eenheden[bewerken | bron bewerken]

Periode Eenheden
Februar 1945 2e Leger, 11e Leger, 9e Leger
Maart 1945 2e Leger, 3e Pantserleger, 9e Leger, 11e Leger
April 1945 3e Pantserleger, 9e Leger, 21e Leger

Veldslagen[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]