Kurt Student

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kurt Student
Bundesarchiv Bild 146-1979-128-26, Bernhard-Hermann Ramcke, Kurt Student crop.jpg
Geboren 12 mei 1890
Birkholz, Brandenburg, Duitse Keizerrijk
Overleden 1 juli 1978
Lemgo, Noordrijn-Westfalen, West-Duitsland
Begraven Stadtfriedhof, Bad Salzuflen, Veld-35 Graf-18/18B[1]
Land/partij Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk
Vlag van Duitsland tijdens de Weimarrepubliek Weimarrepubliek
Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany (1903-1918).svg Deutsches Heer
War Ensign of Germany (1921-1933).svg Reichswehr
Luftwaffe eagle.svg Luftwaffe
Dienstjaren 1910 - 1945
Rang Luftwaffe collar tabs Generaloberst 3D.svg Luftwaffe epaulette Generaloberst.svg Generaloberst
Leiding over 1. Fallschirmjägerdivision
1ste Parachutistenleger
XI. Fliegerkorps
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties

Kurt Student (Birkholz, 12 mei 1890Lemgo, 1 juli 1978) was een Duitse generaal bij de Duitse luchtmacht. Tot ver in de 20e eeuw werd Student nog door het Duitse leger geëerd als 'vader' van de Duitse "Fallschirmjäger", de luchtlandingstroepen.

Biografie[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij piloot. In de Tweede Wereldoorlog voerde Student het bevel over het Luftlandekorps, welk legerkorps bestond uit luchtlandingstroepen inclusief parachutisten, plus luchttransportcapaciteit. De troepen van Student hadden een sleutelrol bij de aanval op Nederland in mei 1940. Op 10 mei 1940 werd het hele Luftlandekorps met vliegtuigen over de Nederlandse en Belgische linies getransporteerd. Dit was een technisch novum, in zoverre, dat de Nederlandse defensiestrategie, gebaseerd op de forten van de 'waterlinie', hier niet op was voorbereid.

De aanval op het regeringscentrum Den Haag, ook bekend als slag om de residentie mislukte door onverwacht sterke Nederlandse tegenstand. 1.600 Duitse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt, 900 van hen konden nog voor de Nederlandse capitulatie naar Engeland gevoerd worden.

Maar het bezetten van de bruggen bij Moerdijk, in Dordrecht en in Rotterdam, teneinde de Duitse hoofdmacht in staat te stellen in het hart van de Vesting Holland door te dringen, slaagde, zij het dat in Rotterdam de Duitse opmars vastliep.

Om een Nederlandse capitulatie af te dwingen, besloot het Duitse opperbevel om de stad Rotterdam te bombarderen, en wel zonder de bewoners te laten evacueren. Het bombardement vond plaats terwijl onderhandelingen over een capitulatie, afgedwongen met het dreigement van een bombardement, reeds gaande waren. Onder dreiging dat meer steden dit lot zouden volgen, capituleerde de Nederlandse bevelhebber generaal Winkelman.

Student speelde ook een centrale rol rond de besluitvorming van het bombardement op Rotterdam; opvallend genoeg droeg hij het bevel over aan een ander, vlak voor de beslissing viel om de stad te bombarderen. In zijn eigen lezing heeft hij geprobeerd het bombardement te voorkomen door rode vuurpijlen af te laten schieten, die echter door niemand zijn gezien.

Student had slechts gevraagd om een tactisch Stuka-bombardement op de Nederlandse stellingen, aldus de generaal zelf. Enkele uren voor de bommen vielen, heeft Student het bevel overgedragen aan een andere generaal. Hij zou nog wel vuurpijlen hebben laten afschieten om de vliegtuigen met hun dodelijke lading terug te laten keren, maar dit teken is niet begrepen of gezien door de piloten.

Daags na de inname van de smeulende resten van Rotterdam was Student aanwezig bij een overleg tussen Duitse en Nederlandse militairen, toen op straat geweervuur klonk. Toen hij poolshoogte nam bij een raam werd hij getroffen in het hoofd door een verdwaalde kogel uit een Duits geweer. Hij overleefde dit bizarre incident doordat een Nederlandse chirurg, dr. Van Staveren, met grote bekwaamheid de eerste van een serie operaties uitvoerde, maar zijn herstel nam meer dan 9 maanden in beslag.

In het boek "Uit het hart, Rotterdammers over het bombardement" van Frits Baarda staat een interview met chirurg C. van Staveren. Daarin staat het volgende te lezen: "De generaal had een balk op zijn hoofd gekregen. Hij had met burgemeester Oud in de militaire commandopost aan de Statenweg over de overgave van Rotterdam gesproken, toen er nog een projectiel werd afgevuurd, vermoedelijk door een verdwaasde mof. En die kwam daar op dat huis terecht, waardoor d'r een balk in de kamer zakte waar ze zaten. Bovenop zijn hoofd."

Een ander doel dat in mei 1940 werd bereikt met behulp van Students luchtlandingstroepen was de vlugge inname van het als strategisch belangrijk beschouwde Fort Eben-Emael, ten noorden van Luik en ten zuiden van Maastricht. Daarbij werden twee bruggen over het Albertkanaal intact veroverd zodat het VIde leger onder leiding van generaal Walter von Reichenau vrij doortocht had naar België en alzo de zuidflank van het Belgisch leger kon bedreigen.

In 1941 leidde Student ook de aanval op Kreta, met wederom een grote luchtlandingsoperatie. Het eiland werd veroverd, maar ten gevolge van het onverwacht felle verzet van partizanen en geallieerde troepen, tezamen meer dan 40.000 manschappen, vonden meer dan 6650 paratroepen de dood. Hitler besloot hierop geen paratroepen meer in te zetten bij grootschalige operaties en zag onder meer af van een invasie van Malta.

Student gaf na de gevechten op Kreta persoonlijk directe bevelen voor repercussies tegen de burgerbevolking; hij beriep zich hierbij op wreedheden, begaan door de partizanen jegens Duitse militairen tijdens de gevechten. Van een aantal dorpen werd vervolgens de hele mannelijke bevolking ter dood gebracht, van een enkel dorp werden ook de vrouwen en kinderen vermoord.

Nadien werd Student overgeplaatst naar Italië en vervolgens naar Frankrijk, waar hij met zijn troepen verdreven werd door de landingen in Normandië in 1944. Student werd de commandant van het 1ste Parachutistenleger en nam in die hoedanigheid deel aan de tegenaanval tegen de geallieerde Operatie Market Garden. Het was na Rotterdam het tweede drama in Nederland waarbij in een stedelijk gebied, ditmaal Arnhem, veel burgerslachtoffers te betreuren waren. Later stond hij aan de leiding van de Duitse troepen in de slag om Kapelsche Veer. Na een kort verblijf aan het oostfront in Mecklenburg waar de Russen niet konden worden tegengehouden, werd Student op 8 mei 1945 door de Britten in Sleeswijk-Holstein gevangengenomen.

Na de oorlog[bewerken]

Student werd voor een militair tribunaal geleid en veroordeeld voor een aantal feiten die betrekking hadden op de behandeling van Britse krijgsgevangenen. Hij werd veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf maar werd in 1948 al vrijgelaten. Om zijn misdaden tegen de burgerbevolking is hij nooit gedagvaard. Hij is nooit uitgeleverd aan Griekenland daar de naoorlogse Duitse regering nooit staatsburgers, zij het voormalige militairen, zij het oorlogsmisdadigers of anderszins, heeft uitgeleverd om in het buitenland terecht te staan. Student heeft zich na zijn vrijlating ook nooit officieel gedistantieerd van zijn vroegere 'Luftwaffe/Wehrmacht' verleden en was bijvoorbeeld vaak prominent aanwezig op herdenkingen van overleden veteranen. Student overleed zelf in 1978 op 88 jarige leeftijd.

Militaire loopbaan[bewerken]

Decoraties[bewerken]

Literatuurlijst[bewerken]

  • Franks, Norman; Bailey, Frank W.; Guest, Russell. Above the Lines: The Aces and Fighter Units of the German Air Service, Naval Air Service and Flanders Marine Corps, 1914–1918. Grub Street, 1993. ISBN 0-948817-73-9, ISBN 978-0-948817-73-1.
  • Fellgiebel, Walther-Peer. Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939–1945 – Die Inhaber der höchsten Auszeichnung des Zweiten Weltkrieges aller Wehrmachtsteile. Friedberg, Duitsland: Podzun-Pallas. 2000, ISBN 978-3-7909-0284-6.
  • Kemp, Anthony. German Commanders of World War II (#124 Men-At-Arms series). Osprey Pub., Londen. 1990, ISBN 0-85045-433-6.
  • Kurowski, Franz. Knights of the Wehrmacht Knight's Cross Holders of the Fallschirmjäger. Atglen, PA: Schiffer Military. 1995, ISBN 978-0-88740-749-9.
  • Schaulen, Fritjof. Eichenlaubträger 1940 – 1945 Zeitgeschichte in Farbe III Radusch – Zwernemann. Selent, Germany: Pour le Mérite. 2005, ISBN 978-3-932381-22-5.
  • Thomas, Franz; Wegmann, Günter. Die Ritterkreuzträger der Deutschen Wehrmacht 1939–1945 Teil II: Fallschirmjäger. Osnabrück, Germany: Biblio-Verlag. 1986, ISBN 978-3-7648-1461-8.
  • Thomas, Franz. Die Eichenlaubträger 1939–1945 Band 2: L–Z. Osnabrück, Germany: Biblio-Verlag. 1998, ISBN 978-3-7648-2300-9.
  • Van Wyngarden, Greg, et al. Early German Aces of World War I. Osprey Publishing. 2006, ISBN 1-84176-997-5, ISBN 978-1-84176-997-4.

Externe links[bewerken]