Heilig Hartkerk (Kolegem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heilig Hartkerk

De Heilig Hartkerk is een kerkgebouw in de wijk Kolegem van de Gentse deelgemeente Mariakerke. De kerk is toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus Christus. De kerk werd in 1936 opgetrokken volgens de plannen van architect Lucien Maes in een sobere moderne baksteenstijl. Ze werd ingewijd door bisschop Coppieters.[1]

Het kerkgebouw is naar het westen geörienteerd en haar plattegrond is traditioneel, namelijk een driebeukig schip van vier traveeën, een licht uitspringend transept, en een koor van twee traveeën, met een sacristie ten noorden.

Het was voor Kolegemnaars zelfs lange tijd niet zo eenvoudig om in Mariakerke-dorp, aan de overkant van de Brugse Vaart, een mis bij te wonen. Pas in 1936 werd daartoe in de Eeklostraat deze hulpkerk ingewijd.

In 2015 geraakte bekend dat in Gent zestien kerken door het bisdom Gent op een lijst werden geplaatst die zouden worden gesloten voor eredienst. Ook deze kerk was er een van.[2] Dat stuitte op verzet van zowel de kerkgemeenschap als van politiekers van CD&V.