Heilige Maria Presentatiekerk (Asten)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heilige Maria Presentatiekerk
Heilige Maria Presentatiekerk.JPG
Plaats Asten
Gebouwd in 1901
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  8443
Architectuur
Architect(en) Caspar Franssen
Toren 75
Interieur
Orgel Gebr. Fransen, 1909
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Maria Presentatiekerk in Asten in de Nederlandse provincie Noord-Brabant is een rooms-katholieke, neogotische kerk uit 1899, gewijd aan Maria Presentatie.

Voorgeschiedenis[bewerken]

Zeker al in 1479 stond er een katholieke kerk in Asten. Deze kwam in 1648 aan de hervormden, maar werd in 1806 aan de katholieken teruggegeven, waarop de hervormden in 1810 een eigen kerk kregen.

In 1899 werd de kerk gesloopt, om plaats te maken voor het huidige gebouw.

Huidige gebouw[bewerken]

De architect van deze Presentatiekerk was Caspar Franssen. Tijdens de bouw was de parochie in geldnood, maar dankzij schenkingen, waaronder een grotere torenhaan door de aannemer C. Mestrum, kwam toch een indrukwekkende kerk tot stand, die is gelegen op de plaats van het oude gemeentehuis.

De kerk heeft een toren van 75 m hoogte, die een carillon van 57 klokken bevat, gegoten door de plaatselijke klokkengieterij Eijsbouts. De zandstenen ingangspartij stelt onder meer de geschiedenis van Maria Presentatie voor. Naast tal van neogotische kunstvoorwerpen bevat de kerk ook een kostbare staakmadonna uit 1775, een beeld van de heilige Apollonia uit 1525 en een calvariegroep uit 1480. Het orgel stamt uit 1909 en is vervaardigd door de Gebroeders Franssen te Roermond.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]