Naar inhoud springen

Helwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Helwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Helwijk (Noord-Brabant)
Helwijk
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Moerdijk Moerdijk
Coördinaten 51° 41′ NB, 4° 26′ OL
Algemeen
Inwoners 900
Overig
Postcode 4797
Woonplaats (BAG) Willemstad
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Helwijk is een dorp met circa 900 inwoners in de gemeente Moerdijk in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Helwijk is vernoemd naar de 17de-eeuwse hofstede Helwijk aan het eind van de Helsedijk. Het gebied bij deze hofstede wordt op oude kaarten aangeduid als 'de Hel'. Hieraan dankt waarschijnlijk ook het nabijgelegen Fort de Hel zijn naam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Helwijk ontstond in de loop der jaren rond de hofstede Helwijk, nabij het in 1811 gestichte Fort de Hel. Lange tijd was het evenwel niet meer dan een buurschap. Dit veranderde in 1954, toen de gemeente Willemstad hier een heus dorp begon te bouwen. De bedoeling van deze nieuwe kern op anderhalve km ten zuiden van het oude Willemstad was om uit te groeien tot de stad Oranjestad met ± 10.000 inwoners. Dit is echter nimmer gebeurd.

De keuze voor Helwijk vloeide voort uit de monumentale status van Willemstad: Men wilde deze stad niet uitbreiden binnen het schootsveld van deze vestingstad. Daarom kwam de nieuwbouw geïsoleerd van Willemstad te liggen.

Helwijk is sinds de gemeentelijke herindeling in 1997 een zelfstandige woonkern binnen de gemeente Moerdijk. Inwoners van Helwijk hebben, in samenwerking met de Gemeente Moerdijk, een dorpsplan opgesteld, dat in 2006 is verschenen.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ten westen van Helwijk ligt het weidevogelgebied Sint Antoniegorzen met aansluitend het Fort Sabina Henrica uit 1809, tegenwoordig een vleermuizenverblijf. Ten westen daar weer van liggen de Volkeraksluizen en het Hellegat. Ten oosten van de kern liggen kreekrestanten die beheerd worden onder de naam Ruigenhil.

Verenigingsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Helwijk heeft een belangrijke faciliteit : wijkgebouw De Blokhut. Speeltuinvereniging Kindervreugd neemt in Helwijk een belangrijke plaats in. Vanuit deze vereniging worden vele activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Een van de grote 'Blokhut-gebruikers' is tafeltennisvereniging Witac'89. De carnavalsnaam van Helwijk is Kiekendonk.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Willemstad, Heijningen, Fijnaart

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]