Hendrik Leys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik Leys
Standbeeld van Hendrik Leys in Antwerpen
Filips de Goede, 1863, 107,5 x 37, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel

Hendrik Leys (Antwerpen, 18 februari 1815 - aldaar, 25 augustus 1869) was een Belgisch schilder van historieschilderijen, genrestukken en portretten. Hij was ook graficus.

Leven en werk[bewerken]

Hij werd opgeleid door Matthijs van Bree (1773-1839) en zijn schoonvader Ferdinand de Braekeleer (1792 - 1883).

Aanvankelijk schilderde hij historische taferelen in een vrij losse romantische schildertrant. Vanaf 1839 werd hij een 'pelgrim van het verleden'. Zijn schilderstijl werd sindsdien beïnvloed door de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven en van de Duitse renaissance. Vooral de invloed van Albrecht Dürer, Hans Holbein de Jonge en Quinten Massijs (I) zijn aanwijsbaar, in het bijzonder in de werken die hij vanaf 1850 creëerde; met name in de typische, lineaire stijl ten nadele van het atmosferische sfumato waar de lossere tendens in de romantiek op teruggreep. Historisch goed gedocumenteerd, schilderde hij vanaf dan niet alleen historische gebeurtenissen maar ook voorstellingen van het alledaagse leven in het Antwerpen van de 16e eeuw. Behalve historische geloofwaardigheid streefde hij daarbij ook psychologische waarachtigheid na, in de zin van een meer sentimentele romantiek. Typische werken in die late stijl zijn de historische taferelen die hij creëerde voor het Antwerpse stadhuis.

Zijn historisch schilderij De Dertigdagenmis voor Berthal de Haze (1854) werd bekroond met de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van 1855 in Parijs. Hij kreeg eveneens internationale erkenning op de Wereldtentoonstelling van 1862 in Londen.

In 1862 werd hij als baron in de adelstand verheven.

Galerij[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Gustave Vanzype, Henri Leys, Brussel, 1934
  • Gustave Vanzype, Atelier de Henri Leys, Brussel, 1938
  • Schilderkunst in België ten tijde van Henri Leys (1815-1869) (catalogus), Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, 1969

Externe link[bewerken]