Mattheus Ignatius van Bree

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mattheus Ignatius van Bree
Portret van Van Bree, door Antoon Van Ysendyck
Portret van Van Bree, door Antoon Van Ysendyck
Persoonsgegevens
Geboren Antwerpen, 22 februari 1773
Overleden Antwerpen, 15 december 1839
Geboorteland België
Beroep(en) Schilder
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Portretschilder, historieschilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Mattheus Ignatius van Bree, ook Matthijs Ignaas Van Bree, (Antwerpen, 22 februari 1773 - aldaar, 15 december 1839) was een Belgische kunstschilder. Hij was de oudere broer van kunstschilder Filip van Bree.

Leven en werk[bewerken]

Van Bree wordt al als tienjarige vermeld als tekenaar aan de Academie van Antwerpen. Hij kreeg les van onder anderen Petrus Johannes van Regemorter en had vanaf 1794, als professeur-adjoint, een eigen atelier bij de academie.[1] Hij trok in 1797 naar Parijs, waar hij zijn studie vervolgde als leerling van François-André Vincent. Hij deed in dat jaar mee aan de Parijse salon en won de tweede prijs in de prix de Rome, uitgereikt door de Parijse Academie, voor zijn weergave van De dood van Cato van Utica.

In 1804 keerde hij terug naar Antwerpen en werd er leraar aan de kunstacademie. In 1821 reisde hij door Italië en bezocht Florence en Rome. In Florence maakte hij in de Uffizi tekeningen naar portretten van Leonardo da Vinci en Rafaël. Vanaf 1827 tot aan zijn overlijden was hij directeur van de Academie in Antwerpen. Hij heeft les gegeven aan onder anderen zijn broer Filip, Cornelis Hendrik van Amerom, Dominicus Franciscus du Bois, Gijsbert Buitendijk Kuyk, Jan-Karel Carpentero, Florent Mols, Petrus van Schendel, Antoon Van Ysendyck en Gustaaf Wappers. Laatstgenoemde volgde hem op als directeur.

Van Bree was vooral schilder van portretten en historische genrestukken, hij was daarnaast etser en lithograaf. Hij overleed in 1839, op 66-jarige leeftijd.

Werken (selectie)[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
Willem Herreyns
Directeur van de Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen
1827-1839
Opvolger:
Gustaaf Wappers