Henkjan Honing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Henkjan Honing
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 15 mei 1959
Geboorteplaats Hilversum
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Muziekcognitie
Muzikaliteit
Muziektechnologie
Publicaties Iedereen is muzikaal (2012)
Op zoek naar wat ons muzikale dieren maakt (2013)
Aap slaat maat (2018)
The Origins of Musicality (2018)
The Evolving Animal Orchestra (2019)
Music Cognition: The Basics (2021)
Alma mater City University LondonBewerken op Wikidata
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie

Henkjan Honing (Hilversum, 15 mei 1959) is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Honing is voorvechter van het nieuwe interdisciplinaire vakgebied muziekcognitie dat fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek.[1] Zijn onderzoek heeft als doel de vraag te beantwoorden wat muzikaliteit is of kan zijn, en in hoeverre we deze capaciteit delen met andere dieren, om er zo achter te komen wat de cognitief biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit.

In 2009 verscheen zijn publieksboek Iedereen is muzikaal: wat we weten over het luisteren naar muziek dat recentelijk is vertaald in het Engels als Music Cognition: The Basics (2022, Routledge). Een online collegereeks over muziekcognitie is te zien op Universiteit van Nederland. In 2018 verschenen twee boeken: het publieksboek Aap slaat maat: op zoek naar de oorsprong van muzikaliteit bij mens en dier (2018, Nieuw Amsterdam), dat in het Engels verscheen als The Evolving Animal Orchestra: In Search of What Makes Us Musical (2019, The MIT Press), en de wetenschappelijke bundel The Origins of Musicality (2018, The MIT Press).

Honing is de vijfde winnaar van de Distinguished Lorentz Fellowship, een prijs die onderzoek stimuleert dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt.[2] Het Netherlands Institute for Advanced Study for Humanities and Social Sciences (NIAS) en het Lorentz Center Leiden hebben de prijs ingesteld. In 2019 werd Honing verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.[3]

Henkjan Honing werd geboren in Hilversum, net als zijn broers Yuri Honing en Bill Honing.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]