Henri van Maasdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri van Maasdijk
Detail van een foto gemaakt op 14 december 1942
Algemene informatie
Volledige naam Henri Catharinus van Maasdijk
Geboren Breda, 20 december 1904
Overleden 20 november 1985
Partij NSB
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Henri Catharinus (Bob) van Maasdijk (Breda, 20 december 1904 - 20 november 1985) was in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog de waarnemend burgemeester van Den Haag alsook van buurgemeente Rijswijk. Hij werd op 15 maart 1945 als zodanig aangesteld door rijkscommissariss Seyss-Inquart. Burgemeester van Den Haag was op dat moment prof.mr. H. Westra, die niet tegen de druk van de laatste oorlogsmaanden bestand bleek. Van Maasdijk werd geacht de voedselvoorziening van Den Haag in goede banen te leiden.

Van Maasdijk was en bleef een groot bewonderaar van Adolf Hitler en een overtuigd antisemiet zoals blijkt uit de brieven die hij na de oorlog vanuit zijn cel aan zijn vrouw (Henriette Constance (Pop) van Maasdijk-van Marle (1907-1992) met wie hij deze overtuigingen deelde) schreef en waarin fragmenten uit zijn dagboekaantekeningen verwerkt waren.

Van Maasdijk werd op 7 mei 1945 door de Binnenlandse Strijdkrachten gearresteerd en in 1946 door het Bijzonder Gerechtshof tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Deze straf zou na meerdere gratiebesluiten met enkele jaren worden teruggebracht, waardoor Van Maasdijk in 1956 vrij kwam.

Delen uit de brieven van Van Maasdijk zijn op de site van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie terug te vinden. In het archief van het NIOD bevindt zich meer informatie over Van Maasdijk: Doc I 1091, H.C. van Maasdijk.

In de jaren zeventig was Van Maasdijk betrokken bij het blad De Wende, dat aan de Nederlandse Volks-Unie gelieerd was.

Van Maasdijk was een broer van mr. dr. Gerrie van Maasdijk (1906-1997).

Voorganger:
Harmen Westra
Burgemeester van Den Haag (wnd)
1945
Opvolger:
Salomon Jean René de Monchy
Voorganger:
Harmen Westra
Burgemeester van Rijswijk (wnd)
1945
Opvolger:
Jacques van Hellenberg Hubar